Avertismentul specialiștilor români, după ce au analizat mai multe sortimente de măsline. Iată ce au descoperit

Stan Filon 18.08.2022, 13:50
Avertismentul specialiștilor români, după ce au analizat mai multe sortimente de măsline. Iată ce au descoperit

Specialiștii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește măslinele aflate la vânzare în România! Se pare că multe dintre acestea nu doar că nu mai aduc renumitele beneficii ale consumului de măsline, ci chiar ne-ar putea face rău. Totul are legătură cu forțarea fructelor pentru a se coace mai repede, astfel încât să fie comercializate cât mai repede. Se pare că acest proces nu este unul tocmai benefic pentru măsline, dar nici pentru cei care le consumă.

Avertismentul specialiștilor, după ce au analizat mai multe sortimente de măsline

Multe dintre sortimentele de măsline care se vând în România au în spate un proces tehnologic foarte controversat, potrivit unui studiu realizat în țara noastră. Pot apărea probleme de sănătate la consumatori, deoarece fructele nu parcurg toate etapele normale de coacere. Au fost analizate mai multe sortimente, iar profesorul universitar doctor Ion Schileru – Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București, a vorbit despre acest subiect.

„Se cunoaște că măslina crudă este amară, îndeosebi dacă este verde, fiind necesară fermentarea fructelor (care se face mai repede cu leșie sau mult mai lent cu saramură), pentru îndepărtarea sursei de amar și pentru asigurarea fermității corpului măslinei. Piața a fost alcătuită treptat din sortimente variate de măsline, realizate din fructe culese în diferite etape ale coacerii lor (cele verzi sunt culese înainte de a intra în pârg, cele roșietice-maronii sunt culese pârguite, cele aproape negre sau negre se culeg la maturitatea deplină) dar și supuse unei game foarte largi de tratamente (saramurare uscată ori umedă, uscare, uleiere etc.) care sunt costisitoare și solicitante”, a afirmat Ion Schileru.

Avertismentul specialistilor, dupa ce au analizat mai multe sortimente de masline
Avertismentul specialistilor, dupa ce au analizat mai multe sortimente de masline

Pericolul care se ascunde în măsline

„Este evident că tentația inducerii în eroare a consumatorilor este mare, iar un consumator neavizat nu va face diferența dintre măslinele negre obținute prin tehnici de înnegrire și cele care au căpătat această culoare la încheierea ciclului de coacere. Măslinele au de patru ori mai multă substanță grasă decât substanță dulce. În termeni de specialitate, grăsimile din măsline au o pondere de peste 15% și sunt deosebit de valoroase – binefăcătoarele grăsimi nesaturate sunt în cantitate de șase ori mai mare față de grăsimile saturate, motiv pentru care lumea medicală, nutriționiștii și în general consumatorii informați nu contenesc să laude virtuțile măslinelor și să încurajeze consumul lor”, a mai precizat profesorul universitar, conform realitatea.net.

Pericolul apare atunci când producătorii utilizează lactatul feros (E585) şi gluconatul feros (E579) pentru înnegrirea măslinelor. Acești doi aditivi sunt stabilizatori care ar trebui să nu depăşească în dieta zilnică cantitatea de 0,8 mg/ kg corp.

Iată ce aditivi au fost descoperiți în sortimentele de măsline studiate

  • 65% din sortimentele de măsline analizate conțin acid lactic;
  • 60% din sortimentele de măsline analizate conțin acid citric;
  • 45% din sortimentele de măsline analizate conțin acid ascorbic;
  • 35% din sortimentele de măsline analizate conțin gluconat feros;
  • 20% din sortimentele de măsline analizate conțin alginat de sodiu;
  •  15% din sortimentele de măsline analizate conțin glutamat de sodiu;
  • 5% din sortimentele de măsline analizate conțin lactat feros;
  • 5% din sortimentele de măsline analizate conțin sorbat de potasiu;
  • 5% din sortimentele de măsline analizate conțin benzoat de sodiu.

În plus, au mai fost descoperiți nu mai puțin de 8 aditivi foarte periculoși, care pot irita pielea, ochii și mucoasele, inflamarea limbii, favorizează subţierea smalţului dentar şi apariţia cariilor, eroziuni la nivelul mucoasei esofagului și stomacului, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. În plus, aditivul E211, benzoat de sodiu, folosit drept conservant cu acțiune antibacteriană și antifungică în mediul acid. Benzoatul de sodiu este un conservant sintetic care, în reacție cu acidul ascorbic, generează benzen, substanță toxică cancerigenă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...