Avertismentul specialiștilor, după isteria uleiului: „În primul rând, vor crește prețurile”

Ioana Bucur 15.03.2022, 12:38
Avertismentul specialiștilor, după isteria uleiului: „În primul rând, vor crește prețurile”

După doi ani de restricții impuse din pricina pandemiei de Covid-19 și scumpirile ce au început din toamna anului trecut, izbucnirea războiului din Ucraina a creat un val de teamă în rândul românilor. Oamenii au luat cu asalt centrele de eliberare a pașapoartelor, au stat ore întregi la coadă la benzinării, au început să își facă stocuri de mâncare. După „isteria uleiului”, cel mai recent episod, specialiștii au venit cu un avertisment clar.

Ce se va întâmpla după „isteria uleiului”

România nu este în pericol de a fi afectată de o criză alimentară și nu sunt nici riscuri de apariție a unor dezechilibre majore, subliniază autoritățile. Adrian Chesnoiu, ministrul Agrculturii, a afirmat că țara noastră produce suficient de multă hrană pentru necesarul de consum al populaţiei.

„România, în momentul de faţă, nu se află în niciun astfel de risc de a apărea o criză alimentară sau să fim în risc de apariţie a unor dezechilibre majore pentru că producem suficient de multă hrană pentru necesarul de consum al populaţiei în ţara noastră.

Îi încurajez pe români să se informeze din surse sigure, să fie liniştiţi din punct de vedere al asigurării necesarului de alimente pentru că România produce suficient de mult astfel încât să ne asigurăm necesarul de consum”, a explicat Adrian Chesnoiu.

Cu toate astea, există consecințe după „isteria uleiului”. Emil Dumitru, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii a afirmat că, după zilele de „euforie de a cumpăra ulei de floarea soarelui”, stocurile au fost epuizate.

El a dezvăluit că există o problemă de aprovizionare a Europei cu ulei de floarea soarelui, din pricina războiului din Ucraina.

„Ucraina este cel mai mare producător de ulei brut de floarea soarelui din lume, motiv pentru care sunt state membre care sunt vulnerabile și care nu au producție de ulei. Cele 6 porturi sunt blocate de către Armata Rusă.

În momentul de față, România nu ar trebui să aibă îngrijorări în ceea ce privește necesarul de consum, dar trag un semnal de alarmă pentru că există riscuri ca aceste fabrici de ulei să primească oferte foarte bune din partea altor state membre și să vândă ulei”, a declarat Emil Dumitru, la Antena 3.

Avertismentul specialiștilor, după isteria uleiului „În primul rând, vor crește prețurile”

„În primul rând, vor crește prețurile”

Dacă asigurarea necesarului de consum nu va fi o problemă, românii vor avea de înfruntat creșterea prețurilor.

„În primul rând, vor crește prețurile, pentru că dacă ne uităm pe bursa de ulei brut, unde, din păcate, uleiul de floarea soarelui nu mai este cotat, avem ulei de palmier, ulei de soia și ulei de rapiță. (…) Intervin costurile de producție. O tonă de floarea soarelui, ca să vorbesc la nivel local, costă undeva la 3.500 de lei, adică 3,5 lei kilogramul de floarea soarelui.

Pentru moment, legat de ulei, nu cred că trebuie să avem mari îngrijorări. Avem îngrijorări legat de creșterea prețurilor, pentru că procesatorii cumpără la niște prețuri mari semințele de floarea soarelui. (…)

Atâta timp cât au dispărut de pe piața mondială de cereale Ucraina și Rusia, e clar că va fi o presiune foarte mare, România fiind singurul producător de cereale la Marea Neagră, va fi o presiune foarte mare pe cerealele României din partea țărilor vulnerabile care nu își asigură securitatea alimentară”, a explicat Emil Dumitru, fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta a cerut Guvernului măsuri urgente dacă „dacă doreşte să avem pe rafturi mâncare românească”, afirmând că, fără aceste măsuri, „industria alimentară românească riscă să fie tot mai aproape de faliment din cauza preţurilor exagerat de mari la energia electrică şi termică, la gaze, combustibil şi cereale”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...