Avertismentul primit de Rusia, după ce a inclus un stat european pe lista “ţărilor neprietenoase”

Nicu Stan 18.05.2021, 10:59
Avertismentul primit de Rusia, după ce a inclus un stat european pe lista “ţărilor neprietenoase”

Avertismentul primit de Rusia, după ce a inclus un stat european pe lista “ţărilor neprietenoase”. Vladimir Putin și-a făcut săptămâna trecută o listă cu țările neprietenoase. Cine se mai află pe această listă, vedeți mai jos.

Vladimir Putin, acuzat că face o prostie după ce a întocmi lista țărilor neprietenoase Rusiei

Avertismentul primit de Rusia, după ce a inclus un stat european pe lista ţărilor neprietenoase. Vladimir Putin a întocmit lista ţărilor neprietenoase, iar țara noastră nu figurează printre ele. Pe lista neagră a Rusiei se regăsesc doar Cehia şi Statele Unite.

Astfel, Moscova le-a interzis americanilor să mai angajeze personal rusesc la reprezentanţele lor diplomatice din Rusia. De asemenea, cehilor le-a transmis că le dă voie să angajeze maximum 19 ruşi.

Milos Zeman, presedintele Cehiei
Milos Zeman, presedintele Cehiei

Reacția Cehiei

Cehia, la rândul ei, a avut o reacție vizavi de lista Rusiei. Președintele Milos Zeman a afirmat că ”partea rusă comite o prostie”, informează Reuters.

”Partea rusă comite o prostie. E o greşeală să transformi foştii prieteni în duşmani”, a declarat Milos Zeman, pentru Frekvence 1, potrivit DPA.

Cine se mai află pe listă

Președintele Cehiei a dăugat că dacă relația de prietenie a dispărut, normal ar fi să existe ”cel puțin relații corecte”. Decretul vizat de Vladimir Putin în ceea ce privește așa-numita listă cu țări neprietenoase va impune unele măsuri pentru Cehia și Statele Unite.

Mai exact, este vorba despre o lege care limitează numărul angajaţilor locali ai ambasadelor diplomatice străine şi ai altor agenţii.

Cehia a expluzat 19 diplomați ruși

Misiunile diplomatice americane nu mai pot angaja deloc personal local, iar cele cehe maximum 19 persoane. Vladimir Putin a hotărât 19 angajați, pentru că atâția diplomați ruși a expluzat Cehia. De asemenea, începând din iunie, operaţiunile hoteliere şi ale restaurantului din cadrul Centrului Cultural Ceh din Moscova vor fi întrerupte.

Cehia a acuzat serviciile de informaţii rusești de explozia produsă la un depozit de muniţii din estul ţării în anul 2014. Kremlinul a negat aceste acuzaţii. După valul de acuzații, au urmat expulzări reciproce de diplomaţi.

Vladimir Putin spune că acuzațiile Cehiei sunt absurde

”La cererea lui Emmanuel Macron, Vladimir Putin a comentat starea actuală a relaţiilor ruso-cehe, subliniind absurditatea acuzaţiilor Pragăi la adresa Rusiei şi măsurile luate”, a informat Kremlinul într-un comunicat publicat după o convorbire telefonică între Vladimir Putin şi omologul său francez.

În plus, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins şi el acuzaţiile cehe.

Acuzațiile aduc prejudicii extreme

Sunt acuzaţii foarte grave care i-au fost aduse Rusiei“, a spus Dmitri Peskov, calificându-le drept “fără fundament” şi “aducând un prejudiciu extrem” relaţiilor bilaterale.

Urmăriți Impact.ro și pe