Avertismentul meteorologilor pentru România. Va fi prăpăd în jumătate de țară

Ana Anitoiu 09.08.2022, 13:32
Avertismentul meteorologilor pentru România. Va fi prăpăd în jumătate de țară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertismente de Cod portocaliu și Cod galben de ploi torențiale și vânt, valabile în următoarele zile. Meteorologii au anunțat în ce zone ale țării vor fi averse puternice.

Cod portocaliu în România. Zonele vizate

Conform ANM, va fi Cod portocaliu de ploi abundente, începând de marți, 9 august, ora 12:00, până miercuri, 10 august, ora 10:00. Județele vizate sunt: Maramureș, Sălaj, Cluj, Hunedoara, Caraș-Severin, Covasna și zone din: Harghita, Brașov, Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Sibiu, Mureș, Bistrița-Năsăud, Alba, Bihor, Arad, și Timiș.

„În zonele montane și submontane vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină”, au transmis meteorologii.

Avertismentul meteorologilor pentru Romania
Cod portocaliu si Cod galben de ploi in Romania. Foto: ANM

Avertismente de Cod galben de ploi în țară

De asemenea, ANM a emis un Cod galben de ploi, valabil începând de marți, 9 august, ora 10:00, până miercuri, 10 august, la aceeași oră, pentru mai multe județe, conform hărții de mai sus. Meteorologii au precizat că în zonele vizate, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

„La munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei, mai ales după-amiaza și seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină”, a mai transmis ANM.

Unde vor continua ploile mai mult timp

În plus, ANM a emis un Cod galben de ploi torențiale valabil începând de miercuri, 10 august, ora 10:00, până joi, 11 august, ora 10:00. Conform avertismentului, în Oltenia, în nord-vestul Munteniei, precum și în zona Carpaților Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Concret, sunt așteptate ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, în zonele vizate de Codul galben, cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp. Meteorologii au precizat că în majoritatea regiunilor țării, până la finalul săptămânii, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Marți, 9 august, este Cod galben de caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în sud-est și local în sudul țării, iar maximele se vor situa în general între 33 și 37 de grade Celsius.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...