Avertismentul lui Vladimir Putin pentru Occident. Liderul rus amenință cu armele nucleare. „Ne vom apăra cu toate mijloacele de care dispunem”

Beatrice Dumitru 08.12.2022, 08:14
Avertismentul lui Vladimir Putin pentru Occident. Liderul rus amenință cu armele nucleare. „Ne vom apăra cu toate mijloacele de care dispunem”

Vladimir Putin anunța la trei zile după declanșarea războiului din Ucraina că a pus în stare de alertă maximă focoasele nucleare ale Rusiei. Acum, liderul de la Kremlin amenință din nou cu armele nucleare și recunoaște că riscul unui astfel de războiu a crescut.

„Rusia nu a luat-o razna”

Președintele rus Vladimir Putin a spus în repetate rânduri, în timpul conflictului din Ucraina, că Rusia este pregătită să folosească „toate mijloacele disponibile” pentru a-și proteja teritoriul. Acesta a descris arsenalul nuclear al țării sale ca un „factor de descurajare” în timpul războiului din Ucraina, și a recunoscut, în același timp, că amenințarea unui război nuclear „a crescut”.

De asemenea, a afirmat că doctrina nucleară a Rusiei se bazează pe așa-numitul concept de „lansare la avertizare”, care prevedea ca țara să folosească arme aceste arme în fața unui atac nuclear iminent. Doctrina nucleară a Rusiei afirmă că țara poate folosi arme nucleare dacă este supusă unui atac nuclear sau dacă se confruntă cu un atac cu arme convenționale, care amenință „însăși existența” statului rus.

Avertismentul lui Vladimir Putin pentru Occident. Liderul rus amenință cu armele nucleare. „Ne vom apăra cu toate mijloacele de care dispunem”
Vladimir Putin a amenințat de mai multe ori cu armele nucleare.

Dacă Rusia nu îl folosește prima în nicio circumstanță, înseamnă că nu va fi nici a doua care îl folosește pentru că posibilitatea de a-l folosi în cazul unui atac nuclear pe teritoriul nostru va fi drastic limitată. (…) Nu am înnebunit. Înțelegem pe deplin ce sunt armele nucleare. Le avem și sunt mai avansate și mai moderne decât orice altă țară nucleară, dar nu intenționăm să ne dăm mari cu ele”, a spus Vladimir Putin, citat de Reuters.

Cât va dura războiul din Ucraina? Răspunsul lui Vladimir Putin

Liderul rus a spus despre armele nucleare tactice dislocate de Statele Unite în Europa drept un factor destabilizator, adăugând că Rusia nu a desfășurat nicio armă nucleară în afara teritoriului său.

Pentru prima dată, Vladimir Putin a vorbit și despre durata războului din Ucraina și a recunoscut că armata sa ar putea lupta pentru o lungă perioadă de timp, dar a infirmat că ar avea în vedere vreo nouă mobilizare a rezerviştilor.

Liderul rus a vorbit rareori despre durata război pe care l-a lansat în urmă cu mai bine de nouă luni și a spus că ar putea continua mult timp. „Acesta poate fi un proces lung”, a spus el. Rusia a fost forțată să se retragă din unele zone în fața contraofensivelor ucrainene, purtate cu stocuri tot mai mari de armament occidental, în est și sud începând din iulie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...