Avertismentul FMI: românii trebuie să fie precauți și să nu se arunce în cheltuieli nejustificate

Alexandru Ioanid 09.06.2019, 13:47
Avertismentul FMI: românii trebuie să fie precauți și să nu se arunce în cheltuieli nejustificate

Fondul Monetar Internațional trage un semnal de alarmă referitor la situația economică a țării. FMI avertizează că veniturile au crescut, într-adevăr, dar aceste creșteri salariale au fost anulate de inflație. Cu alte cuvinte, românii câștigă mai mult, dar și prețurile sunt mai mari.

Fondul Monetar Internațional a făcut o analiză referitoare la situația din România, în urma căreia a venit cu câteva concluzii. Cifrele arată că veniturile românilor sunt mai mari decât în anii trecuți, dar și prețurile s-au dus în sus.

Creșterile salariale nu au fost corelate cu productivitatea. Cu alte cuvinte, Guvernul a aprobat majorări salariale pe bandă, dar ele nu se simt în buzunar. Inflația a urcat galopnat și a anulat toate aceste măsuri care aveau rolul de crește gradul de bunăstare, dar efectul este invers.

Ce le recomandă FMI autorităților de la București

În raportul referitor la România, FMI recomandă moderație fiscală și înăsprirea politicilor monetare.

Instituția bancară americană subliniază că e nevoie urgentă de investiții publice. Acestea nu numai că sunt extrem de importante pe termen lung, dar sunt și necesare în acest moment.

Jaewoo Lee, şeful misiunii FMI în România, afirmă că România va înregista o creștere economică în jurul a 4%. Dar deficitul de cont curent se va adânci și va depăși nivelul de 5% din PIB.

„În timp ce veniturile oamenilor au crescut rapid spre un nivel apropiat de cel al ţărilor avansate din Uniunea Europeană, creşterea economică bazată pe consum a creat dezechilibre macoeconomice. Presiunea inflaţionistă a revenit la suprafaţă, afectând în mod disproprţionat veniturile reale ale oamenilor săraci şi subminând competitivitatea”

Jaewoo Lee, șeful misiunii FMI în România

Reprezentanţii FMI susţin că deficitul fiscal şi cel de cont curent au crescut, iar investiţiile publice cât şi cele private au scăzut în ultimii ani, ceea ce afectează perspectivele de creştere economică.

„Este necesară o schimbare a politicilor guvernului pentru a reduce posibilitatea unui scenariu de recesiune. Un trend descendent îi va afecta mult mai sever pe cei cu venituri mici şi standardul lor de trai”

Jaewoo Lee, șeful misiunii FMI în România
Urmăriți Impact.ro și pe