Avertismentul dur al specialiștilor pentru români! Ce efecte are, de fapt, canicula asupra organismului

Diana Radu 06.07.2020, 10:29
Avertismentul dur al specialiștilor pentru români! Ce efecte are, de fapt, canicula asupra organismului

Specialiștii avertizează că intensificarea fenomenelor extreme, precum canicula sau furtunile severe au un impact puternic asupra organismului nostru. Perioadele cu stres termic generat de căldură împiedică organismul să ajungă la un echilibru termic natural.

Efectele caniculei asupra organismului enunțate de specialiști

Specialistul Bogdan Antonescu a realizat un studiu împreună cu o echipă de cercetători pentru a urmări cum afectează canicula organismul nostru. De asemenea, aceștia au descoperit și cum reacționează organismul la stresul termic cauzat de temperaturile extreme.

„Pe de-o parte, Administrația Națională de Meteorologie comunică mult mai eficient în ceea ce privește furtunile severe, discomfortul termic dar, pe de altă parte, asistăm și la o intensificare a acestor fenomene. O să vă dau un exemplu doar legat de discomfortul termic – de curând am realizat un studiu cu colegii mei de la departamentul în care lucrez și ne-am uitat să vedem ce s-a schimbat în ce privește stresul la care este supus organismul uman, stresul termic, care poate să fie la căldură sau poate să fie la frig”, a declarat Bogdan Antonescu la Digi 24.

avertisment, canicula, specialisti
Efectele caniculei asupra organismului enunțate de specialiști

În cadrul studiului specialiștii au analizat perioada cuprinsă între 1979 și 2019. Astfel, au observat că numărul de ore de-a lungul anului, cu stres termic a crescut foarte mult. Mai grav este faptul că orele acestea cu disconfort termic crescut tind să fie una după alta. Iar acest stres termic este foarte dăunător organismului, deoarece acesta nu mai poate ajunge la un echilibru natural fără ajutor.

„Ce înseamnă stresul termic – sunt o serie de indici care țin de fiziologia organismului și de condițiile meteorologice și toți acești factori sunt îmbinați sau combinați într-un singur indice care e, de fapt, o valoare a temperaturii dar care nu are o semnificație, să vă dau un exemplu – 35 de grade pentru acest indice nu înseamnă că sunt 35 de grade afară ci ceea ce resimte organismul. În momentul în care avem stres termic pentru organism, organismul nu mai face față prin a ajunge la un echilibru termic natural. Și atunci este supus unui stres termic la care, uneori, nu poate face față”, a mai spus expertul în fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Urmăriți Impact.ro și pe