Avertismentul dur al lui Joe Biden pentru Xi Jinping, dacă Beijingul încalcă sancţiunile impuse Rusiei: „O greşeală uriaşă”

Elena Avramescu 19.09.2022, 10:20
Avertismentul dur al lui Joe Biden pentru Xi Jinping, dacă Beijingul încalcă sancţiunile impuse Rusiei: „O greşeală uriaşă”

Preşedintele american Joe Biden alimentează furia Chinei cu ultimele declarații făcute, în care l-a avertizat clar pe șeful de stat chinez, Xi Jinping, că riscă să fie retrași toți investitorii în cazul în care Beijingul nu respectă sancţiunile impuse Rusiei în urma invaziei Ucrainei, notează AFP.

Joe Biden, la cuțite cu Xi Jinping din cauza sancţiunilor impuse Rusiei

Președintele american a acordat un interviu pentru cabalul CBS, în care a declarat că au fost purtate mai multe discuții telefonice cu Xi Jinping, în care i s-a menționat constant faptul că încălcarea sancţiunilor ar reprezenta o greşeală colosală, însă, cu toate acestea, momentan nu există nici un indiciu conform căruia China ar sprijini efortul de război rusesc furnizându-i arme.

„I-am telefonat preşedintelui Xi, nu pentru a ameninţa, doar pentru a-i spune că, dacă crede că americanii şi alţii vor continua să investească în China în timp ce el încalcă sancţiunile impuse Rusiei, atunci face o greşeală uriaşă. În acest moment, nu există niciun indiciu că ei (chinezii) au propus arme sau alte lucruri de care Rusia are nevoie”, a declarat liderul de la Casa Albă.

Mai mult, Joe Biden a respins ideea conform căreia alianţa dintre China şi Rusia implică faptul că Statele Unite poartă un nou tip de război rece.

„Nu cred că acesta este un război rece nou sau mai complicat”, a mai spus președintele SUA.

AFP a mai notat faptul că preşedintele american a vorbit cu președintele Xi Jinping despre riscul retragerii investitorilor în cazul în care Beijingul încalcă sancţiunile impuse Rusiei în urma invaziei Ucrainei.

Avertismentul dur al lui Joe Biden pentru Xi Jinping
Joe Biden si Xi Jinping

„Dacă credeți că americanii și alții vor continua să investească în China pe baza încălcării sancțiunilor care au fost impuse Rusiei, cred că faceți o greșeală gigantică, dar aceasta este decizia dumneavoastră pe care trebuie să v-o asumați” a mai spus Biden.

Declarația nu a fost menită să aducă amenințări la adresa președintelui chinez, ci să avertizeze cu privire la repercusiunile încălcării sancțiunilor, a mai menționat Biden.

Statele Unite au impus o serie de sancțiuni asupra Rusiei ca răspuns la agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei, inclusiv interzicerea importurilor de energie rusă și plasarea pe lista neagră a lui Putin, familia și aliații săi. În plus, relațiile SUA cu China sunt destul de tensionate din cauza tensiunilor legate de independența Taiwanului.

Vladimir Putin a declarat, în cursul zilei de vineri, la Organizația de Cooperare de la Shanghai din Uzbekistan că el și Xi au discutat pe îndelete despre ce ar trebui să facă în condițiile actuale pentru a lupta cu restricțiile ilegale din Occident, potrivit Associated Press. Însă Joe Biden, în interviul său „60 de minute”, a respins sugestiile potrivit cărora relațiile de suprafață dintre Xi și Putin ar putea anunța un nou Război Rece.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...