Avertismentul directorului ANPC despre mâncarea de pe litoral. La ce trebuie să fie atenți turiștii

Elena Avramescu 19.07.2022, 15:29
Avertismentul directorului ANPC despre mâncarea de pe litoral. La ce trebuie să fie atenți turiștii

Paul Anghel, directorul ANPC, a vorbit despre problema sesizată deseori cu mâncarea din resturante și alimentele cumpărate de pe litoralul românesc, și se ar trebui să facă turiștii pentru a fi siguri că nu cumpără produse neconforme și nu-și afectează sănătatea în niciun fel. Mai ales că acest lucru afectează acele locații care se pot lăuda cu o gastronomie extrem de bună, care se prepară în condiții exemplare de salubritate.

Paul Anghel, avertisment cu privire la mâncarea de pe litoralul românesc

Directorul ANPC a ținut să exemplifice problema apariției supermarketurilor în apropiera plajelor, ce a dus la defavorizarea restaurantelor, deoarece turiștii preferă să mănânce alimente la un preț mai redus, însă se supun unui mare risc.

„Ne place sau nu ne place, trebuie să recunoaștem că hypermarketurile și supermarketurile pe plajă sau în aproapierea plajelor au impactul prezența sau absența teraselor, barurilor sau restaurantelor de pe litoralul românesc, pentru că omul dacă a găsit în proximitatea plajelor pui la rotisor, zacuscă și alte alimente pe care fie le-a cumpărat de acolo și le-a consumat în apropiera supermarketului, fie s-a dus pe plaje și le-a consumat, așa că n-a mai găsit resursele necesare să se ducă și în restaurant etc”.

„Mai este un aspect pe care nu-l luăm în considerare, și anume depozitarea pe plajă la temperaturi ridicate ale alimentelor și băuturilor, pentru că se modifică proprietățile produsului respectiv. Berea ținută la 60 de grade își schimbă caracteristicile, apa conține o dioxină între plasticul respectiv și apă și sigur că există anumite caracteristici care se modifică, inclusiv din perspectiva produselor care ar trebui depozitate la 0-4, 0-8 grade, chiar și conservele. Este vorba despre responsabilitate și responsabilizare, pentru că inclusiv consumatorii ar trebui să știe lucrurile acestea”.

În încheiere, Paul Anghel a ținut să dea câteva sfaturi turiștilor români, cerându-le să aibă mai multă grijă cu produsele cumpărate de la supermarket sau de la vânzătorii ambulanți, iar apoi mâncate pe plajă după ce au stat sub soare vreme de câteva ore, fiindcă se expun la probleme grave de sănătate.

Avertismentul directorului ANPC despre mancarea de pe litoral
Avertismentul directorului ANPC despre mancarea de pe litoral

„Consumatorul ar trebui să fie mult mai responsabil atunci când este vorba despre viața sau sănătatea sa, ar trebui să citească mai cu atenție etichetele produselor, în special cele alimentare, și în special cele de depozitare, pentru că acestea sunt foarte importante. O mâncare alterată își poate pune în pericol sănătatea, iar un pește alterat, de exemplu, își poate pune în pericol chiar și viața.

Marea majoritate a toxiinfecțiilor alimentare apăreau nu neaparat din vina hotelierilor, ci din vina porumbului cumpărat de pe plajă, din vina gogoșicii cumpărate de la vânzătorii ambulanți care n-aveau niciun fel de procedură de implementare sau condiții igienico-sanitare. Sunt persoane fizice care comercializează aceste lucruri, care n-au autorizații”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...