Avertismentul BNR pentru milioane de români: ce se întâmplă cu economiile, leul românesc

Gabriel Peneș 22.12.2022, 09:29
Avertismentul BNR pentru milioane de români: ce se întâmplă cu economiile, leul românesc

Avertismentul BNR pentru milioane de români. Criza economică prin care trece România, dar și celelalte țări europene este departe de a se termina. Deși unii sunt mai optimiști, un reprezentant de frunte al BNR a semnalat efectul pe care-l va avea mărirea fără precedent a dobânzii de referință făcută de Banca Centrală Europeană.

Avertismentul BNR pentru milioane de români

Milioane de români încă vor avea de îndurat o perioadă plină de provocări financiare. Criza economică își va arăta efectele și pe parcursul lui 2023, mai ales că semnele venite dinspre instituțiile bancare nu sunt dintre cele mai bune. Nu doar țara noastră, ci și celelalte state europene sunt în aceeași situație.

Joia trecută, Banca Centrală Europeană a decis majorarea dobânzii de referință cu 50 de puncte bază, în încercarea de a contracara creșterea agresivă a inflației în zona euro. Aceasta reprezintă a patra majorare consecutivă, rata dobânzii mărindu-se, în total, cu 250 de puncte de bază. Majorarea acestei dobânzi are printre efecte și scumpirea creditelor luate de populație.

Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație BNR, susține că, din cauza creșterii rapide a inflației, epoca banilor ieftini s-a încheiat. Potrivit acestuia, este cea mai agresivă creștere a dobânzii din istoria Băncii Centrale Europene.

„Cea mai agresivă creștere a dobânzii din istoria Băncii Centrale Europene (BCE). Socul inflaționist a impus măsuri fără precedent peste tot în lume. În zona euro, BCE a fost nevoită să acționeze ferm cu ceea ce putem numi astăzi „cea mai agresivă creștere a dobânzii din istoria sa”. În mai puțin de jumătate de an, BCE a majorat rata dobânzii cu 250 puncte de bază pentru principalele operațiuni de refinanțare”, a scris Cristian Popa pe pagina sa de Facebook.

Avertismentul BNR pentru milioane de români: ce se întâmplă cu economiile, leul românesc
Graficul arată creșterea fără precedent a dobânzii practicată de Banca Centrală Europeană în 2022

Ce se întâmplă cu economiile, leul românesc

După cum atrage atenția oficialul BNR în postarea online, mai mulți economiști sunt de părere că dobânzile ar fi trebuit să crească mult mai devreme.

„Chiar dacă o mare parte din inflație este de natură exogenă (șocul energetic), transmisia rapidă și puternică a acestui șoc în toate celelalte prețuri îngrijorează și constrânge băncile centrale să ia măsuri folosind cel mai eficient medicament în lupta cu inflația și anume creșterea dobânzilor. Mai mult, pe lângă scumpirea banilor, BCE a anunțat și o înăsprire cantitativă (QT) începând din martie 2023, deci banii devin și mai rari, practic o reversare a politicii ultra-relaxate din ultimul deceniu. Epoca banilor ieftini s-a încheiat”, a mai scris Cristian Popa.

Joia trecută, Banca Centrală Europeană a decis majorarea dobânzii de referință cu 50 de puncte bază, în încercarea de a contracara creșterea agresivă a inflației în zona euro.

„Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE şi, pe baza unei revizuiri substanţiale în sus a prognozelor de inflaţie, se aşteaptă să continue să le majoreze”, se arată în comunicatul de presă publicat după reuniunea Consiliului guvernatorilor BCE, care a avut loc săptămâna trecută, pe data de 15 decembrie.

Urmarea acestei decizii este că, începând cu data de 21 decembrie, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 2,50%, 2,75%, respectiv la 2,00%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....