Avertisment pentru turiști. Plajele lărgite din Mamaia au reconfigurat adâncimea apei: „Panta o să fie mai abruptă ca până acum”

Elena Avramescu 16.06.2021, 11:05
Avertisment pentru turiști. Plajele lărgite din Mamaia au reconfigurat adâncimea apei: „Panta o să fie mai abruptă ca până acum”

Plajele lărgite din Mamaia au reconfigurat adâncimea apei. Din păcate, lărgirea plajelor din Mamaia vine și cu o veste proastă, iar asta pentru că a reconfigurat adâncimea Mării Negre în zona de îmbăiere. Din acest motiv, salvamarii le cer turiştilor să fie vigilenți şi să nu uite de indicaţiile date de ei.

Plajele lărgite din Mamaia au reconfigurat adâncimea apei

În plus, dacă până acum Mamaia era recunoscută pentru zecile de metri în care apa avea o adâncime mică, motiv pentru care era aleasă de mulți turiști, în special cei cu copii mici, acum situaţia s-a schimbat radical.

Am primit garanţii de la specialişti că este asigurată o pantă corectă până la 30 de metri şi se va asigura balizajul astfel ca îmbăierea să se facă în condiţii de siguranţă. Este extrem de important ca turiştii să respecte indicaţiile salvamarilor. Panta o să fie diferită de panta de până acum. O să fie mai abruptă ca până acum. În perioada de sezon estival trebuie să existe balizajul pentru ca turiştii să ştie limita, a spus ministrul Barna Tánczos, într-o vizită efectuată pe aceste plaje.

Plajele largite din Mamaia au reconfigurat adancimea apei
Plaje largite in Mamaia

Tocmai de aceea, salvamarii le cer insistent turiştilor să înoate doar până la balizele de semnalizare din mare, pentru a nu-și pune viața în pericol.

Zona de îmbăiere este foarte îngustată faţă de anii precedenţi. Dacă anul trecut am avut 150 de metri până la balize, anul acesta avem 20 de metri sau mai puţin. Vedeţi şi dumneavoastră, cam 10 metri sunt aici, a declarat Valentin Ivan, şef sector salvamari Mamaia.

Mai mult, zona de dincolo de balize este destinată doar ambarcaţiunilor de agrement, și în niciun caz îmbăierii. Iar asta pentru că apa este adâncă şi chiar şi cei mai buni înotători pot să-și pună ușor viața în pericol.

Plaje noi în Eforie Sud, asemănătoare cu cele din Mamaia

După Mamaia si Năvodari, și la Eforie au fost demarate lucrări similare de lărgire a plajelor, care se fac în baza unui contract de proiectare şi execuţie încheiat cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral Constanţa. Suma pentru proiectul ce vizează zona stațiunii Eforie Sud se ridică la 130 de milioane de euro.

Se vor folosi peste 4 milioane de metri cubi de nisip pentru a se asigura stabilitatea plajei și a malului. Proiectul este parte dintr un program mai larg. S-au obtinut toate avizele și acordurile necesare inclusiv autorizații de demolare pentru digurile care trebuie să dispară. In acest proiect, toate digurile degradate vor fi demolate iar noile diguri vor fi mai lungi de peste 300m, plaja va avea o lățime de 100 de metri și o suprafață de 50 de hectare. Avem utilaje performante cu capacitate mare de lucru ca să putem dovedi că putem să terminam un proiect dificil în timpul alocat, a spus Marius Stamat, reprezentant firma contructor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...