Avertisment pentru românii care cumpără din supermarket. Fructele de care trebuie să te ferești

Ana Anitoiu 21.10.2021, 12:31
Avertisment pentru românii care cumpără din supermarket. Fructele de care trebuie să te ferești

Românii care își fac cumpărăturile din supermarket trebuie să se ferească de anumite fructe, deoarece au fost înregistrate depășiri ale limitelor de pesticide. Autoritățile Uniunii Europene vor să intesifice controalele în toate statele membre.

Cum identifică specialiștii fructele cu prea multe pesticide

Specialiștii de la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară testează toate probele de fructe și legume transmise de inspectorii sanitar-veterinari. Apoi, cu ajutorul unor aparate, verifică rezidurile de pesticide din acestea și pot determina tipul de pesticide și cantitățile utilizate.

În ultima vreme, au fost găsite probleme la zeci de tone de legume și fructe, dintre care cele mai multe sunt din import, din țări ce nu fac parte din Uniunea Europeană.

S-a ajuns la această situație deorece producătorii primari stropesc și tratează culturile cu doze mari de pesticide pentru a distruge bolile și dăunătorii ce le-ar putea afecta culturile.

Avertisment pentru romanii care cumpara din supermarket. Fructele de care trebuie sa te feresti
Cos de cumparaturi plin cu produse

Fructele de care ar trebui să se ferească românii

De exemplu, în ultima lună, au fost identificate reziduuri de pesticide în mai multe loturi de lămâi, piersici, pere și rodii exportate de Turcia.

”Turcia este una din țări de unde trebuie făcute aceste prelevări, la ardei, la mai multe legume și fructe. Depășiri la citrice, portocale, grapefruit, ardei, roșii”, a spus directorul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Monica Neagu.

Conform celui mai recent raport ce a fost realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), rata de depășire din anul 2019 în comparație cu cea înregistrată în anii trecuți a scăzut la mere, piersici, salată verde și roșii. Însă, aceasta a crescut la struguri de vin, căpșuni și varză.

Conform ghidului Environmental Working Group ce evaluează cantitatea de pesticide din Statele Unite ale Americii, produsele cu cel mai mare risc de a fi pline de pesticide sunt: nectarinele, merele, căpșunile și spanacul. De cealaltă parte, în clasamentul celor mai curate dintre ele, primele locuri sunt ocupate de fructele și legumele cu coajă tare, precum ananas, dar și avocado, ceapă și vinete.

”A devenit o îngrijorare la nivelul Europei și de aceea se modifică regulamentul în sensul creșterii frecvenței numărului de probe. Adică între procentul 5 și 20 la sută va fi la unele 30 la sută, la unele 40 la sută, în funcție de depășirile pe care le-am avut în anii anteriori, dar se constată creșterea numărului de legume fructe și ceea ce înseamnă și creșterea numărului de importuri”, a spus directorul Direcției pentru Siguranța Alimentelor, Mihai Ponea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...