Avertisment pentru angajații cu salariu minim pe economie. Ministrul Muncii a anunțat ce se va întâmpla cu pensia

Ana Anitoiu 28.04.2022, 11:51
Avertisment pentru angajații cu salariu minim pe economie. Ministrul Muncii a anunțat ce se va întâmpla cu pensia

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat un avertisment pentru angajații din România care sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Oficialul le-a explicat ce se va întâmpla cu pensia lor și i-a îndemnat să acționeze astfel încât să nu ajungă într-o situație dificilă după ce vor ieși din activitate.

Ministrul Muncii, avertisment pentru cei care primesc salariul minim

Mai exact, ministrul Muncii a vorbit despre acele persoane care oficial primesc salariul minim pe economie, dar cărora angajatorii le plătesc și o diferență, în plic. Marius Budăi i-a avertizat că banii la negru pe care-i acceptă în prezent se vor întoarce împotriva lor, atunci când vor ieși la pensie.

Ministrul Muncii a spus că are convingerea că din cei 1,6 milioane de salariați din România cu salariu minim pe economie, nu toți au venituri la acest nivel, o diferență fiindu-le plătită la negru. Oficialul a atras atenția că suma din contractele încheiate este cea ce se va lua în considerare în calcularea pensiei.

Avertisment pentru angajatii cu salariu minim pe economie
Marius Budai, avertisment pentru cei care accepta bani la negru, pe langa salariul minim pe economie

„Mulţi dintre ei (cei cu salariu minim pe economie, n.r.) acceptă să ia 2 lei pe hârtie şi 5 lei în mână. Se va întoarce împotriva lor în momentul în care vor ajunge la pensie. Vor vedea că acea contribuție pentru pensie s-a plătit la cei doi lei nu la 5 lei.

Cum vin şi acum şi se plâng că au lucrat 20-30 de ani şi au pensia minimă. Şi când te uiți în carnetul lor de muncă fie că au fost obligați de mediul privat să lucreze cu 3 ore, 4 ore sau în cel mai bun caz cu 8 ore la salariul minim.

Dacă se vor ancora în această situaţie şi vor rămâne în această situaţie vor rămâne cu pensia minimă şi nu putem face nimic aici. Dacă merg inspectorii de muncă în control ăsta este salariul”, a spus oficialul.

Ministrul Muncii, apel la angajatorii din mediul privat

Totodată, ministrul Marius Budăi a făcut un apel la mediul privat să acorde atenție resursei umane, deoarece România se confruntă deja cu un deficit foarte mare de forță de muncă, în special de forță de muncă calificată.

De asemenea, Marius Budăi a recunoscut că există diferenţe considerabile între salariile pe care le primesc oamenii care lucrează în mediul privat și cele ale bugetarilor din țară. Ministrul a spus că încearcă să rezolve această situaţie.

Marius Budăi le-a transmis bugetarilor că s-a făcut o majorare salarială în primele luni ale anului și că salariile lor sunt în atenția Guvernului, la fel ca pensiile. Însă, nu trebuie să fie uitate diferențele de salarizare de la privat la stat, între care trebuie creat un echilibru. Oficialul a precizat că legea salarizării a fost cuprinsă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...