Avertisment meteo de ultimă oră. Cod galben de inundații în România, ce județe sunt vizate

Andrei Simion 30.03.2023, 21:41
Avertisment meteo de ultimă oră. Cod galben de inundații în România, ce județe sunt vizate

Un cod galben de inundații a fost emis de hidrologi. Avertizarea vizează zece județe în care sunt așteptate viituri rapide pe râuri mici, torenți, pâraie, dar și scurgeri importante pe versanți.

Cod galben de inundații. Județele afectate

Avertizarea de cod galben de inundații este valabilă începând de vineri, 31 martie, ora 06:00, până sâmbătă, 1 aprilie, ora 24:00. Bazinele hidrografice afectate sunt Crasna (județele Sălaj și Satu Mare), Tur (judeţul Satu Mare), afluenţii sectorului aval S.H. Teregova – amonte S.H. Lugoj (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Bega – bazin amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi, dar și Arieş – bazin amonte S.H. Baia de Arieş (judeţul Alba).

Cu atât mai mult, în intervalul de timp menționat, vor fi vizate de avertizarea de Cod galben de inundații râurile din bazinele hidrografice Iza, Lăpuș și Vișeu din județul Maramureș. În aceeași situație va fi și Someșul Mare din județul Bistrița Năsăud.

Inundații pe Valea Oltului. Ploile torențiale au transformat traficul într-un coșmar
Cod galben de inundații în România

Potențiale fenomene hidrologice periculoase, în patru județe

Conform anunțului ce a fost făcut de hidrologi, bazinele hidrografice ce vor fi afectate de pe data de 31 martie, ora 06:00, până pe data de 1 aprilie, ora 24:00, sunt: Iza, Vișeu, Someș, Tur, Crișul Negru, Crișul Alb, Crasna, Timiș, Arieș și Bega.

Specialiștii au atras atenția asupra faptului că se pot produce fenomene hidrologice periculoase în intervalul precizat mai sus în județele Caraș Severin, Bihor, Arad și Maramureș. În locurile menționate ar putea exista, de asemenea, creșteri de niveluri și debite. Nu este exclus să se producă scurgeri pe versanți.

Cum va fi vremea de Paște

Florinela Georgescu, director executiv al Administrației Naționale de Meterologie (ANM), a anunțat cum va fi vremea de Paște. Meteorologul a spus că românii se pot aștepta la temperaturi apropiate de normă și la un regim deficitar al precipitațiilor.

„Adică să fie o vreme plăcută din punct de vedere termic, normală pentru a doua jumătate a lunii aprilie, precipitații care ar putea să lipsească. Primăvara este un anotimp capricios și atunci este foarte greu de spus că în toată perioada de sărbătoare precipitațiile vor lipsi cu desăvârșire. Dar nu există deocamdată semnalul unui episod cu ploi foarte puternice”, a spus specialista ANM, la mijlocul lunii martie.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe