Avertisment din partea șefului Serviciilor secrete din Moldova. Se crede că Rusia vrea să atace țara la începutul anului

Elena Avramescu 21.12.2022, 13:07
Avertisment din partea șefului Serviciilor secrete din Moldova. Se crede că Rusia vrea să atace țara la începutul anului

În urmă cu scurt timp, șeful Serviciilor secrete din Moldova a făcut o declarație care a stârnit reale îngrijorări, spunând că Rusia are de gând să îi atace țara la începutul anului următor. Cu toate acestea, Alexandru Musteață a decis să-și schimbe declarația. Recent, în timpul unei declarații de presă, Serviciul de Informații a vorbit despre un scenariu luat în calcul.

Îngrijorări mari în Republica Moldova din cauza Rusiei

„Întrebarea nu este daca Rusia va face o noua ofensiva spre Moldova, ci cand se va intampla acest lucru, fie la începutul anului, fie in martie aprilie. Dar din informațiile pe care le deținem Rusia intentioneaza sa mearga mai departe, avand scopul de a crea o junctiune cu regiunea transnistriana din Moldova, deci au intentia sa ajunga aici”, a declarat Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Această declarație nu a făcut altceva decât să producă îngrijorări și temeri în întreaga lume. În urmă cu scurt timp, instituția pe care o conduce Musteață a decis să vină cu precizări, și a sugerat că informațiile furnizate de Alexandru Musteață sunt doar scenarii.

„Directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistriană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023. De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina”, a transmis Serviciul de Informații de la Chișinău, într-un comunicat de presă.

Ziua in care Republica Moldova a ars portretul lui Vladimir. De la „revolutia din 2009”, pana la candidatura la UE
Republica Moldova

Cu toate că în România se discută destul de mult despre acest scenariu, ministrul de Externe Bogdan Aurescu este de părere că momentan nu există niciun semn conform căruia Rusia ar avea în plan să atace Moldova.

„Războiul pe care Rusia îl duce impotriva statului vecin e unul care nu are succes, vedem Rusia in ofensivă, Urcaina in pozitie buna, nu cred in astfel de construcții care sa puna in pericol Republica Moldova”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Republica Moldova nu se va mai aproviziona cu gaz rusesc

În urmă cu câteva zile, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că, pentru prima dată în istorie, Moldova nu va mai consuma gaze de la ruși. Ce acord au încheiat autoritățile din Republica Moldova.

Astfel că Moldova a încheiat un acord pe termen scurt pentru furnizarea de energie, care va pune bazele unei independențe energetice față de Rusia. Acesta a scris pe Telegram că ar fi pentru prima dată când Moldova nu va mai consuma gaz cumpărat din Rusia.

„Pentru prima dată în istoria țării noastre, malul drept nu va consuma gaze livrate de Gazprom. Încă de anul trecut, am promis că vom face rezerve și vom găsi alternative pentru a nu mai fi dependenți de o singură sursă. Am reușit acest lucru”, a spus vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, notează Ziarul de Gardă.

În acest sens, Andrei Spînu a ținut să îi informeze pe cetățeni cu faptul că prețul include absolut toate costurile de achiziție, transport sau depozitare. În plus, Guvernul va continua să crească stocurile de gaz și pentru lunile următoare. Cât despre prețul la facturi, tariful nu se va schimba.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...