Avertisment de la șeful Agenției Spațiale Europene. „Riscurile climatice depășesc criza energetică din Europa”

Beatrice Dumitru 11.08.2022, 12:54
Avertisment de la șeful Agenției Spațiale Europene. „Riscurile climatice depășesc criza energetică din Europa”

În această perioadă, valurile de căldură și inundațiile generează îngrijorări cu privire la vremea extremă de pe tot globul. Peste 57.200 de hectare au fost distruse de incendii în Franța în acest an, de aproape șase ori mai mult decât media anuală, în timp ce în Spania, o secetă prelungită a făcut din iulie cea mai fierbinte lună din 1961 încoace.

Șeful Agenției Spațiale Europene, despre schimbările climatice

Directorul general al Agenției Spațiale Europene (ESA) Josef Aschbacher a declarat pentru Reuters că valurile succesive de căldură, împreună cu incendiile de vegetație, scăderea nivelurilor râurilor și creșterea temperaturii pământului, măsurate din spațiu, nu au lăsat nicio îndoială cu privire la impactul schimbărilor climatice asupra agriculturii și altor industrii.

Astfel, Josef Aschbacher a avertizat că daunele economice cauzate de valurile de căldură și seceta ar putea avea un impact mai mare decât criza energetică cu care se confruntă Europa, în timp ce a cerut măsuri urgente pentru a combate schimbările climatice.

Avertisment de la șeful Agenției Spațiale Europene. „Riscurile climatice depășesc criza energetică din Europa”
Efectele schimbărilor climatice au un impact mai mare decât criza energetică.

Astăzi, suntem foarte îngrijorați de criza energetică și pe bună dreptate. Dar această criză este foarte mică în comparație cu impactul schimbărilor climatice, care este de o amploare mult mai mare și într-adevăr trebuie abordată extrem de rapid”, a spus Josef Aschbacher.

„Sunt semne vizibile ale schimbărilor climatice”

Creșterea temperaturii aerului nu este singura problemă, deoarece și scoarța Pământului se încălzește. Aschbacher a spus că seria de sateliți Copernicus Sentinel-3 de la ESA a măsurat în ultimele săptămâni temperaturi „extreme” ale suprafeței terestre de peste 45 de grade în Marea Britanie, 50 de grade în Franța și 60 de grade în Spania. Temperatura suprafeței solului stimulează circulația aerului.

Este într-adevăr întregul ecosistem care se schimbă foarte, foarte repede și mult mai repede decât se așteptau oamenii de știință până acum câțiva ani. Este vorba de  secetă, incendii, intensitatea furtunilor, iar toate sunt semnale vizibile ale schimbărilor climatice”, a adăugat șeful Agenției Spațiale Europene.

Pe măsură ce schimbările de temperatură devin și mai accentuate, vânturile devin mai puternice și declanșează furtuni mai puternice.

Taifunurile sunt mult mai puternice decât erau înainte în ceea ce privește viteza vântului și, prin urmare, daune”, a spus Aschbacher.

Expertul austriac a fost numit anul trecut șef al ESA cu sediul la Paris, după ce a condus activitatea de observare a Pământului a agenției de 22 de națiuni, inclusiv Copernicus, despre care se spune că este cel mai mare efort de monitorizare al mediului din lume, condus împreună de Uniunea Europeană.

Împreună, cele șase familii de sateliți Sentinel ale programului citesc „semnele vitale” ale planetei, de la dioxid de carbon până la înălțimea valurilor sau temperaturile pământului și oceanelor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...