Avertisment de la Budapesta pentru autoritățile române. Parada de 1 decembrie e vizată. „Provocare la adresa maghiarilor”

Ana Anitoiu 01.12.2022, 12:02
Avertisment de la Budapesta pentru autoritățile române. Parada de 1 decembrie e vizată. „Provocare la adresa maghiarilor”

Autoritățile române au primit un avertisment de la Budapesta ce vizează parada de 1 decembrie, Ziua Națională a României. Fostul șef al Curții Supreme a Ungariei a spus că acestea sunt vinovate de o provocare la adresa maghiarilor.

Avertisment pentru autoritățile române, din Ungaria

Mai exact, fostul șef al Curții Supreme a Ungariei, avocatul maghiar Zoltan Lomnici, a spus că autoritățile române au permis să fie făcută o provocare la adresa maghiarilor din Ținutul Secuiesc.

Avocatul s-a referit la faptul că autoritățile din țară au permis unei asociații ultra-naționaliste, „Calea Neamului”, să organizeze un marș de 1 Decembrie, la Târgu Secuiesc. Asociația a anunțat că va organiza un marș festiv de Ziua Națională a României, începând cu ora 12:00, cu punct de plecare din fața Bisericii Ortodoxe Pogorârea Duhului Sfânt din acest oraș.

„Este scandalos că autoritățile române permit organizarea unui act provocator, cum este parada pe care președintele organizației anti-maghiare Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, a anunțat-o cu ocazia Zilei Naționale a României, la Târgu Secuiesc”, a declarat Zoltan Lomnici.

Avertisment de la Budapesta pentru autoritatile romane. Parada de 1 decembrie e vizata. E provocare la adresa maghiarilor
„Calea Neamului”, marș de Ziua României, în Ținutul Secuiesc. Foto: Facebook/ Mihail S. Târnăveanul

Ce au spus organizatorii

De cealaltă parte, Mihai Tîrnoveanu, președintele organizației, a transmis că a ales această locație deoarece acolo este contestată Marea Unire de la 1918, la fel ca și Trianonul. În luna iulie, cei de la „Calea Neamului” au întrerupt discursul premierului ungar Viktor Orban de la Băile Tușnad și au venit cu un banner uriaș pe care scria „Transilvania, pământ românesc”.

„Zoltan Lomnici Sr a afirmat că, dacă marșul provocator va avea loc pe 1 Decembrie, iar dacă acolo va avea loc vreo atrocitate, va fi doar responsabilitatea autorităților române, din moment ce nu au făcut nimic să prevină astfel de manifestări”, a scris în acest context publicația Magyar Nemzet, apropiată guvernului Viktor Orban.

Zoltan Lomnici este în prezent președintele organizației civice Consiliul Demnității Umane, care în primăvara acestui an i-a premiat pe Istvan Beke și Zoltan Szocs, condamnați în România pentru terorism, pe motiv că aceștia au plantat o bombă artizanală, la parada de 1 Decembrie, desfășurată în 2015 în Târgu Secuiesc. El îi consideră eroi și susține că justiția din România i-a condamnat fără probe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...