Averea secretă a lui Vladimir Putin a fost dezvăluită. Detaliul care l-a dat de gol pe liderul rus

Stan Filon 22.06.2022, 08:39
Averea secretă a lui Vladimir Putin a fost dezvăluită. Detaliul care l-a dat de gol pe liderul rus

Foarte mulți au încercat să dezvăluie averea secretă a lui Vladimir Putin, însă președintele Rusiei pare foarte abil. Organizații non profit, spioni de toate națiile și adversari politici ai lui Putin au încercat să afle cât este de bogat, de fapt, președintele Rusiei. Unii au aflat unele indicii, alții au găsit câteva mici dovezi, însă nimeni nu a reușit să găsească pe deplin averea celui despre care se spune că ar fi, de fapt, cel mai bogat om al planetei. Ei bine, acum au fost descoperite alte indicii importante.

Averea secretă a lui Vladimir Putin a fost dezvăluită

Publicația britanică The Guardian scrie un articol vast legat de averea lui Vladimir Putin. Britanicii citează însă din anchetele făcute de organizația rusă Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate și Corupției (OCCRP) și site-ul de știri în limba rusă Meduza. Acestea se pare că au găsit niște urme care ar putea duce la o parte din averea lui Vladimir Putin.

Anchetele arată că numele lui Vladimir Putin este legat de ceea ce pare a fi o rețea în valoare de 4,5 miliarde de dolari, pe care președintele Rusiei ar fi primit-o drept cadou de la prietenii săi oligarhi drept mulțumire pentru contractele bănoase cu statul pe care aceștia le au. Un numitor comun în această rețea este un domeniu de e-mail la care nu multă lume are acces. Doar câțiva oameni de afaceri și firme foarte mari au acces la acest domeniu de e-mail, el neputând fi accesat de oricine, așa cum este, de exemplu, domeniul yahoo.

Averea secreta a lui Vladimir Putin a fost dezvăluita
Averea secreta a lui Vladimir Putin a fost dezvăluita

Rețea de 4,5 miliarde de dolari

Cele două organizații ruse au pornit în căutarea acestor domenii de e-mail și nu mică le-a fost mirarea să afle că firme mari și oameni de afaceri apropiați de președintele Vladimir Putin au e-mail pe domeniul rusesc LLCInvest.ru.

De fapt, acest domeniu a fost descoperit prin analiza unor date scurse de pe serverele unei companii de comunicații din Rusia, date care au arătat numele expeditorilor, destinatarilor, dar și subiectul corespondenței. Un expert anticorupție din Rusia, care a vorbit sub protecția anonimatului, a spus că constatările ridică întrebări cu privire la existența unui nivel de „management comun”.

„LLCInvest arată cel mai probabil ca o cooperativă sau o asociație, în care membrii săi pot face schimb de beneficii și proprietăți”, a precizat el.

De 20 de ani, Vladimir Putin este acuzat că a acumulat averi imense. Aceste speculații au fost alimentate de o serie de dezvăluiri precum scurgerile de informații „Pandora Papers” despre averile celor mai apropiați colaboratori ai liderului de la Kremlin. Serghei Kolesnikov, un om de afaceri, a susținut în urmă cu 10 ani că a fost în spatele unei scheme care a permis unui grup de oligarhi de top ai Rusiei să strângă miliarde de ruble într-un tip de „fond de investiții” în beneficiul lui Putin, care atunci era prim-ministru. Afirmațiile au fost respinse, iar Kolesnikov a fost nevoit să fugă din Rusia.

Ce au în comun

Jurnaliștii au identificat 86 de companii și organizații non-profit ai căror reprezentanți par să folosească numele de domeniu comun LLCInvest, adesea alături de conturi de e-mail ale companiilor. Multe dintre ele sunt deja cunoscute și folosite de președintele rus.

Printre bucurile care sunt în rețeaua de 4,5 miliarde de dolari se numără și palatul de 1 miliard de euro de la Marea Neagră, despre care toată lumea spune că este a lui Vladimir Putin. Oligarhul miliardar Arkady Rotenberg, care se află sub sancțiunile UE și SUA, a revendicat însă proprietatea, după declanșarea scandalului. Mai exact, proprietatea aparține unei firme care aparține de compania Binom, al cărui președinte folosește o adresăde e-mail LLCInvest.ru. Podgoriile din jurul palatului aparțin unei organizații non- profit condusă de doi apropiați ai lui Putin, ambii aflați sub sancțiuni occidentale, care și ei au adrese de mail LLCInvest.ru.

Banca lui Putin

În aceeași rețea ar intra și stațiunea de schi Igora din regiunea Leningrad, unde a avut loc nunta fiicei lui Putin în 2013. Este deținută de Ozon, companie în care Iuri Kovalchuk, prietenul lui Putin și președintele Bank Rossiya, deține o cotă importantă. De asemenea, de un cont de e-mail LLCInvest.ru se bucură și o vilă la nord de Sankt Petersburg, cunoscută de localnici drept „Dacha lui Putin”, dar și o clădire de lemn la nord de Sankt Petersburg, cunoscută sub numele de Cabana Pescarului. E-mailurile scurse de la o firmă de construcții sugerează că trei companii diferite care foloseau numele de domeniu dețineau diferite parcele de teren în jurul complexului, în timp ce o a patra entitate care folosea LLCInvest – o organizație nonprofit numită „Renașterea Tradițiilor Maritime” – a gestionat construcția. Aceeași fundație, plasată recent sub sancțiuni occidentale, deține două iahturi, Shellest și Nega, despre care Trezoreria SUA spune că ar fi legate de Putin.

Activele de 4,5 miliarde de dolari deținute de entitățile LLCInvest includ depozite mari în numerar. Două fundații non-profit, co-fondate de Timchenko și Kolbin, care, conform înregistrărilor corporative Spark, par să folosească numele de domeniu, au fonduri semnificative la dispoziție. LLCInvest este un domeniu pe un server deținut de Moskomsvyaz, o companie de telecomunicații care are legături strânse cu Bank Rossiya, despre care se spune că ar fi banca lui Putin.

Banca din Sankt Petersburg se află sub sancțiuni occidentale și este descrisă de Trezoreria SUA drept „banca personală pentru înalți oficiali ai Federației Ruse”. Rossiya a fost, de asemenea, descrisă drept „banca lui Putin” pentru modul în care îndeplinește solicitările lui Vladimir Putin. Kremlinul a negat orice astfel de legături sau influență.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...