Averea lui Nicolae Ciucă, premierul desemnat al României. În 2020, pensie specială de 40.000 de euro

Badea Violeta, Diana Dumitrache 21.10.2021, 15:26
Averea lui Nicolae Ciucă, premierul desemnat al României. În 2020, pensie specială de 40.000 de euro

Nicolae Ciucă, actualul ministru al apărării, este noua propunere a lui Klaus Iohannis pentru postul de premier. Iată cine este și ce avere deține acesta.

Ce avere are Nicolae Ciucă

Potrivit ultimei sale declarații de avere din acest an, pentru anul fiscal anterior, Nicolae Ciucă și soția sa dețin o casă ce are o suprafață de 232 de metri pătrați și a fost ridicată în anul 2017 la Balotești, sat Dumbrăveni. De asemenea, acolo mai are și un teren intravilan ce se întinde pe circa 600 de metri pătrați.

În plus, cei doi soți mai dețin un teren intravilan de 2.829 de metri pătrați în comuna Pielești din județul Dolj. Nicolae Ciucă și soția sa sunt proprietari a două autoturisme. Una Toyota – Corolla, achiziționată în anul 2006, iar cea dea doua este marca RAV4 și a fost cumpărată anul trecut.

Conform declarația de avere, premierul desemnat a precizat că nu are bijuterii sau obiecte de artă și de cult cu o valoare mai mare de 5.000 de euro și nici nu a acordat împrumuturi.

Însă, actualul ministru al apărării are datorii la bănci, în valoare totală de 230.000 de lei. Este vorba despre trei credite: două dintre acestea au scadența anul acesta, iar cel de al treilea, în anul 2025.

Nicolae Ciucă încasează un salariu anual de 168.613 lei pentru funcția de la Ministerul Apărării. În plus, el primește o pensie de serviciu de 215.880 de lei pe an, mai exact circa 40.000 de euro, iar partenera lui de viață are o pensie de serviciu de circa 60.000 de lei. Amintim că cei de la USR au cerut eliminarea tuturor pensiilor speciale și recalcularea lor, dar inițiativa lor a rămas blocată în Parlament.

Averea lui Nicolae Ciuca
Averea lui Nicolae Ciuca

Cine este Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă, în vârstă de 54 de ani, este actual ministru al Apărării și fost șef al Statului Major General al Armatei. El a participat la numeroase misiuni în Irak, Afganistan sau Bosnia. Premierul desemnat este un susținător al lui Klaus Iohannis. De altfel, el a fost premier interimar și în anul 2020, după demisia premierului Ludovic Orban, și a devenit vicepreședinte al PNL.

Nicolae Ciucă a fost numit de actualul președinte al României șef al Statului Major General în anul 2015. Înainte de a ocupa această poziție, el a fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre. În perioada 2001 și 2004, Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), și Antica Babilonia, Irak (2004).

Nicolae Ciucă face parte din categoria ofițerilor care și-au câștigat gradele în teatrele de operațiuni. El se numără printre puținii generali români care au condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).

Amintim și de Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă. Vorbim de prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi după al doilea război mondial.

El a terminat  Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, apoi a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu. Nicolae Ciucă a urmat mai multe cursuri militare în SUA, iar în 2003 a obținut titlul de doctor în științe militare cu teza Dimensiunea angajării Armatei României în operații întrunite multinaționale, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...