Averea ÎPS Teodosie, una de necrezut. Câţi bani a strâns, de fapt, Arhiepiscopul Tomisiului

Stan Filon 08.03.2021, 17:19
Averea ÎPS Teodosie, una de necrezut. Câţi bani a strâns, de fapt, Arhiepiscopul Tomisiului

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisiului, este unul dintre cei mai vocali preoți din Biserica Ortodoxă Română, mai ales de când România se confruntă cu pandemia de coronavirus. S-a împotrivit constant măsurilor adoptate de Guvern pentru stoparea răspândirii temutului virus, dar odată cu popularitatea sa îi creștea și averea!

Ce avere are ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisiului

Dacă în declarația de avere din anul 2016 ÎPS Teodosie nu avea nimic ce să treacă, acum acest lucru s-a schimbat radical! Câștigă mai mult decât președintele României, are conturi bancare și averi de milioane de euro, după cum scrie alephnews.ro.

Arhiepiscopul Tomisiului deține întregul complex de la Dorna Arini. Acest domeniu este o proprietate de nu mai puțin de 20 de hectare. Este unul dintre cele mai luxoase complexuri bisericești din România și totul a pornit de la o moștenire primită de Teodosie. A cumpărat terenul vecinilor si și așa a ajuns la dimensiunea de azi. Domeniul este finanțat, aproape în totalitate, de fonduri alocate de Guver, potrivit sursei citate.

Ce avere are IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisiului
Ce avere are IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisiului. Foto: complex de la Dorna Arini

Are complex de 20 de hectare finanțat de stat

În 2010, Mănăstirea din Arini i-a cedat lui Teodosie un hotel, două case și 19 hectare de teren. La început a fost construită doar o biserică, dar acum complexul mai deține un hotel de trei stele, spații de producție, restaurant, sală de conferințe, dar și o bază de tratament balnear.

ÎPS Teodosie câștigă anual 116.894 de lei ca arhiepiscop, adică avea un salariu de aproximativ 9.741 de lei pe lună, la care se mai adăugau și 150.115 de lei de la Facultatea de Teologie, echivalentul unui salariu de 12.509 lei pe lună.

Anul următor, în 2019, declarația rămâne asemănătoare din punct de vedere al veniturilor, însă pentru anul fiscal 2018 încep să apară și proprietățile preotului.

ÎPS Teodosie, venit lunar de invidiat

Teodosie declara atunci un teren intravilan la Techirghiol, de 700 de metri pătrați, obținut în 2014, în urma unei donații, dar și un teren la Vatra Dornei de 2.6 hectare, pe care l-a obținut prin cumpărare.

Potrivit ultimei declartații de avere, completată în 2020, pentru anul fiscal 2019, ÎPS Teodosie deține un cont bancar de 39.435 de euro și unul de 78.485 de lei. Dacă mulți români au avut crunt de suferit în plină pandemie de coronavirus, Arhiepiscopul Tomisiului nu a dus-o deloc rău. Averea sa a sporit la fel ca averile tuturor oamenilor bogați.

Anul trecut, ÎPS Teodosie câștiga 158.019 de lei de la Universitatea Ovidius, adică echivalentul a unui salariu de 13.168 de lei pe lună, la care se mai adaugă și veniturile dobândite de la a Arhiepiscopia Tomisului, adică aproximativ 14.692 de lei pe lună. Doar ca arhiepiscop, fața bisericească a câștigat aproape cât președintele României, Klaus Iohannis, care avea un salariu de 14.977 de lei pe lună.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...