Avem dreptul să-i trăim viața lui Ianis?

Radu Oprișan 07.11.2020, 15:08
Avem dreptul să-i trăim viața lui Ianis?

Ianis Hagi a fost retrogradat de la naționala mare la U21 și haterii au șuierat veninos: Nu e la fel de bun ca taică-su!, și-au conturat grimasele CTP-ii și Dănuțele care-i cenzurează existența micului Hagi.

Avem dreptul să-i trăim viața lui Ianis?

De cînd s-a născut, Ianis a fost deposedat de dreptul de a-și trăi propria viață și de a-și contura destinul! Nu, nene, Hagi e bun național și tot ceea ce poartă acest nume ne aparține! Ianis nu a avut dreptul să fie copil, adolescent, puști, să-și coacă maturitatea.

Orice troglodit din fundul țării, care-și întinde Covidul pe mutră cînd își șterge mucii cu mîneca puloverului știe mai bine ca oricine cum trebuie să joace Ianis, pe ce poziție, cum să lovească mingia și ce să mănince să mai pună mușchi pe el. De-a lungul timpului, toți am fost arhitecții vieții lui Ianis, strivind cu voluptate orice tentativă de independență a micului machedon.

Priviți poza de la Gala Hagi, atunci când mogăldeața Ianis se căznește să țină pasul cu tatăl său, căruia abia îi trece de genunchi. Cei doi se țin de mînă. Acesta a fost gestul metaforic prin care Gică, la retragere, ni l-a predat pe Ianis. De atunci am știut cu toții că Ianis e obligat să devină noul Hagi. Nici o abatere, robot să fii, copile! Treaba ta, nu ne interesază! Ești obligat să ne faci să uităm de toate necazurile. I-am insoțit cu chicoteli otrăvite semi-eșecurile și cu zîmbete acru-sceptice reușitele. Nu-i ca tac-su!, se auzea după fiecare  dribling promițător. Unchi-su, Gică Popescu, a pus paie pe foc cu cele mai bune intenții: “față de Gică, are avantajul că lovește la fel de bine cu ambele picioare”.

Avem dreptul sa-i traim viata lui Ianis
Ianis si Gica Hagi

Știți la ce nu ne gîndim niciodată legat de copilul ăsta? Că la vârsta de 11 ani a plecat de acasă doar ca să facă fotbal! Da, o să spuneți, dar a plecat din Pipera la Constanța, la clubul lui taică-su! Da, dar la 11 ani!. Vârstă la care nu ai apucat nici să-ți cunoști corpul, el a plecat din camera lui în care își înghesuise tentativele de visuri, de lângă, sora-sa, maică-sa ca să urmeze un destin configurat pe un Waze imaginar de către noi.

La 11 ani, cînd mai cădeam la fotbal pe bitumul vrășmaș din curtea blocului alergam la mama în brațe să-mi șteargă lacrimile. Sau vedeam Nea Marin Miliardar și de doă ori pe zi la Cinema Excelsior, descoperind voluptatea furatul caiselor verzi din pomul de peste gard. Ianis își rînduia copilăria conform Regulamentului de Ordine interioară de la club și se emoționa studiind adversarul.

La vîrsta la care noi citeam “Aventurile lui Tom Sawyer” și plangeam cînd Winnetou era ucis de oribilul bandit Santer.. La vremea cînd noi descopeream frumusețea tulburătoare a Teodorei Mareș în “Declarație de Dragoste” și căutam obsedant să ne pupăm iubitele pe băncie din Herăstrău care apăruseră fie și numai o secundă în film, Ianis trebuia să înțeleagă că Alibec e un 9-ar cu veleități de decar. Priviți-l pe Ianis cel de acum în Top interviul realizat pentru Telekom!

Povestește frecându-și mâinile de emoție cum în copilărie l-a impresionat bunica lui pentru că îi punea masa după fiecare antrenament! Pe copilul ăsta l-a impresionat o bunică pentru că îi punea masa! Și bunicul care făcea cu el naveta București-Constanța pentru ca el să facă antrenamentele. Asta respect și iubește, nu cine știe ce Bentley sau valoare fără valoare la modă. Copii de nume mari au un destin aparte: Răzvan Lucescu și -a deformat definitiv coloanal vertebrală prin plonjoane pe la Bacău ori prin Regie, deși putea să valorizeze banii tatălui într-un loc vizibil, la cafenelele din Beller.

De un Crăciun, Cătălin Tolontan l-a pus pe puștiul său să scrie pe o hârtie ce anume își dorește.Nu cadouri, speranțe!, micuțul Radu Tolontan a scris: “Aș dori ca oamenii să nu mai înjure atât de mult”, și surse din preajma crispatului național susțin că s-a zărit o lacrimă în ochii părintelui care nu a putut fi contactat pentru a-și putea exprima opinia. Au devenit notorii discuțiile din familia Copos, atunci când rigurosul George îi configura vacanțele mezinei Alexandra în birourile băncii ING, spre disperarea mamei Cristiana. Alexandra a studiat apoi la prestigioasa Universitate Princeton și acum lucrează pe Wall Street, acolo unde, spun cunoscuții, are un instinct financiar care și-ar complexa până și ferocele tată.

Revenind la Ianis, tot el povestește cum, în casa Hagi, atunci cînd e nevoie de o decizie importantă, se strâng toți și, în maximum două minute decid ce e mai bine pentru cel în cauză. Așadar, Gică, Marilena, Ianis, Kira, zbîneață!

Urmăriți Impact.ro și pe