Autostrada Moldovei, gata până în 2024? Ministru: ”E simplu de făcut, e la câmpie”

Ioana Bucur 20.03.2021, 12:31
Autostrada Moldovei, gata până în 2024? Ministru: ”E simplu de făcut, e la câmpie”

Ce șanse există ca autostrada Moldovei să fie gata până în 2024? Un ministru din Guvernul Cîțu este optimist. Mai mult, oficialul a explicat și de ce este convins că A7 este atât de „simplu de făcut”.

Autostrada Moldovei, gata până în 2024?

Autostrada Moldovei, gata până în 2024? Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a dat noi detalii despre proiectul A7, drumul ce ar urma să lege Ploieștiul de Pașcani, spunând că va fi „relativ ușor de construit”, având în vedere că străbate o zonă de câmpie. Potrivit acestuia, va fi prima autostradă din țară dotată la standarde de 2021, cu perdea forestieră și stații de încărcare pentru mașinile electrice.

„Va fi relativ ușor de construit, pentru că e în zona de câmpie. Va fi și prima autostradă din România la standarde de 2021, de la bun început va avea perdea forestieră și stații de încărcare pentru mașini electrice. CNAIR are deja proiectul tehnic făcut ”, a spus ministrul, la Digi24.

În urmă cu mai puțin de o lună, Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, spunea că unul dintre cele mai dorite proiecte din România, autostrada Moldovei, ar trebui să fie finalizat până în anul 2024.

„Pentru autostrada A7 avem totul făcut, inculsiv proiectul tehnic. Îi dăm constructorului doar schițele. Nu mai pasezi acea responsabilitate. În mai se lansează la licitație de execuție până la Buzău, Ploiești-Buzău. După 3 luni urmează Buzău-Focșani, după 2-3 luni urmează Focșani-Bacău și sper să intre tot anul asta Bacău-Pașcani. Acum vom vedea cât durează o licitație în România. În ultimii ani s-au mișcat mai repede. Există eforturi să mai eficientizăm partea de achiziții. Aș vrea anul acesta să încheiem contractele efectiv. Lucrările ar trebui să dureze în zona mai ușoară doi ani, în unele se duc spre doi ani și jumătate. Până în 2024 ar trebui să avem mare parte din această autostradă gata, dacă nu chiar pe toată”, a spus Cătălin Drulă.

Tronsoane de drumuri care vor fi date în folosință în 2021
Autostrada Moldovei, gata în 2024?  Inquam Photos / George Călin

Ce tronsoane de drumuri vor fi date în folosință în 2021

Ministrul Transporturilor a anunțat și lista cu tronsoane de drumuri ce vor fi date în folosință în 2021. Potrivit acestuia, până la finalul anului vor fi inaugurați 25 de kilometri de autostradă între Sebeș și Turda, o lucrare începută încă din 2015, și 40 de kilometri din drumul expres Craiova-Pitești.

„În folosință în 2021 ar trebui să fie Sebeș -Turda, 25 de km, nu e o mândrie, lucrare a început în 2015 trebuia să fie finalizată în 2 ani. Avem Craiova – Pitești, un tronson de 40 de km care reprezintă și varianta ocolitoare la Balș și Slatina. Sunt două puncte importante. Este vorba de lotul doi. Ieri am emis și autorizația de construire pentru primul sector de 17 km de la Craiova la Balș. Lotul unu ar putea fi gata anul viitor. Lotul 3 e semnat cu același constructor de pe lotul doi care e foarte ambițios și a și livrat. Lotul patru a fost în proceduri de contestații. Se trimite din nou câștigătorul și se semnează contractul. Mai avem un sector din autostrada A3 Transilvania, la Târgu Mureș sunt 10 km, sector care va fi finalizat anul acesta. Varianta de ocolire Satu Mare care este la profil de drum expres pe o porțiune de 12 km”, a anunțat ministrul.

Urmăriți Impact.ro și pe