Autostrada din România care „bate un record mondial negativ”. Proiectul a început cu 18 ani în urmă

Dumitrică Roxana 10.08.2022, 23:31
Autostrada din România care „bate un record mondial negativ”. Proiectul a început cu 18 ani în urmă

CNAIR a decis să anuleze licitaţia pe 26,35 kilometri ai Autostrăzii Transilvania. Proiectul a fost început de 18 ani.

Un record mondial negativ

”Record mondial negativ pe Autostrada Transilvania Chiribiş-Suplacu de Barcău. Avem confirmarea că responsabilii din Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere au decis să anuleze licitaţia pe cei 26,35 kilometri blestemaţi. Nu ştim sigur dacă este o premieră planetară, dar poate ne spuneţi voi dacă mai există în lume alt proiect de infrastructură de transport început în teren în urmă cu 18 ani şi trecut printr-o acordare directă (Bechtel), două rezilieri de contract (Bechtel şi Corsan-Corviam) şi trei licitaţii (lansate în mai 2014, august 2017 şi decembrie 2020). Urmează a… patra”, au scris, miercuri seară, pe Facebook, reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură.

Aceştia afirmă că sperau ca a treia oară să fie cu noroc.  Nu a fost să fie. Erbaşu, câştigătorul iniţial, a fost contestat. Aceştia precizează că rezultat automat a fost anularea procedurii.

”Decizia CNAIR poate fi atacată de Drum Asfalt-Trameco în termen de 10 zile de la comunicare. La această oră nu ştim când/dacă a fost comunicată, deci nu putem spune cert dacă perioada legală de atac s-a scurs sau nu”, au mai transmis reprezentanţii organizaţiei.

Autostrada Transilvania, Târgu Mureș la Ungheni

Aceştia cer CNAIR să clarifice public dacă asocierea Drum Asfalt-Trameco a făcut sau nu contestaţie.

Autostrada,un proiect ambiţios

Șase ofertanți – firme și asocieri de constructori din Turcia, Italia, Austria sau Spania, au fost selectați de Compania de Autostrăzi în etapa finală la licitația de circa 800 de milioane de euro pentru circa 41 de km din autostrada Transilvania. Procedura a fost începută încă din 2020, din februarie 2021 s-au știut toți ofertanții înscriși, dar abia acum CNAIR a reușit să facă selecția finală.

Valoarea estimată a contractului este de 3.926.812.977,00 lei fără TVA (circa 800 mil. euro), iar durata contractului este de 12 luni perioada de proiectare și 36 luni perioada de execuție lucrări.

Tronsonul de autostradă are o lungime de 41 km. Pe acest tronson de autostradă ar putea fi proiectate și construite 65 viaducte, poduri și pasaje pe și peste autostradă, în lungime totală de aproximativ 13 km.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe