Autoritățile de la București reacționează după votul olandez împotriva intrării României în Schengen. Premierul Ciucă și Marcel Ciolacu, declarații contradictorii

Beatrice Dumitru 20.10.2022, 20:41
Autoritățile de la București reacționează după votul olandez împotriva intrării României în Schengen. Premierul Ciucă și Marcel Ciolacu, declarații contradictorii

Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. După decizia parlamentarilor olandezi, reacțiile de la București nu au întârziat să apară. Iată ce au declarat Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

Ce au spus Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu

Camera inferioară a Parlamentului olandez a atras atenția cu privire la „o serie de probleme legate de corupția persistentă, dar și de crima organizată din România și Bulgaria”. În schimb, pe 18 octombrie, Parlamentul European a adoptat rezoluția care propune primirea României în spațiul Schengen, considerând că țara noastră îndeplinește toate condițiile necesare încă din 2011.

După rezoluția adoptată de Olanda pentru aderarea României în spațiul Schengen, premieurul Nicolae Ciucă a reacționat și a spus că nu este îngrijorat de semnalul dat de politicienii olandezi, arătând că ţara noastră a făcut tot ceea ce era necesar pentru a îndeplini cerinţele tehnice pentru aderare.

Autorităților de la București reacționează după votul olandez împotriva intrării României în Schengen. Premierul Ciucă și Marcel Ciolacu, declarații contradictorii
România se chinuie din 2011 să intre în spațiul Schengen.

Am trecut în revistă repede acea decizie. Nu ne îngrijorează deloc pentru că ţara noastră a făcut tot ceea ce era necesar, astfel încât să îndeplinească cerinţele tehnice pentru accederea în spaţiul Schengen, lucru care s-a dovedit şi prin rezultatele verificărilor făcute de comisia nominalizată în acest sens„, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

„Nu voi accepta o jignire faţă de România”

În schimb, liderul PSD Marcel Ciolacu a reacționat și a spus despre rezoluția votată de Parlamentul olandez că este o acţiune din interes politic și că România a pus umărul, într-un moment foarte dificil pentru Europa, atunci când Rusia a atacat Ucraina.

„Eu nu voi accepta şi nu cred că vreun român poate să accepte, până la urmă, o jignire faţă de România şi români, fără niciun motiv sustenabil. România îndeplineşte toate cerinţele tehnice de a intra în Spaţiul Schengen. Cineva dintr-un interes politic se opune intrării României în Spaţiul Schengen. Cred că această nedreptate nu trebuie să se întâmple din nou faţă de România. Avem acest drept, ne-am câştigat acest drept”, a spus Marcel Ciolacu.

În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, dar sunt și state care nu sunt membre ale blocului comunitar: Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein. Pentru extinderea spaţiului de liberă circulație este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...