Autoritățile au blocat construcțiile de pe plaja Corbu. Ce a transmis constructorul

Ioana Constantin 11.03.2022, 16:54
Autoritățile au blocat construcțiile de pe plaja Corbu. Ce a transmis constructorul
În sfârșit se pune piciorul în prag în cazul complexului turistic care se ridica pe plaja de la Corbu în mijlocul Rezervației Biosferei Delta Dunării. Autoritățile au atacat în instanță constituirea ansamblului imobiliar după ce mai mai mulți parlamentari și organizații  au tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la ilegalitățile care s-au făcut astfel încât sa fie permisă ridicarea construcțiilor.
Inițial atât Primăria Corbu cât și ARBDD au susținut la început sus și tare ca respectivul ansamblul respectă legislația în vigoare iar impactul pe care l-ar avea asupra mediului înconjurător, a faunei și florei,  ar fi unul foarte redus. Deranjat chiar de reacțiile publice la adresa investiției, primarul comunei a ieșit public la vremea respectiva să explice că totul este perfect legal, oamenii din Corbu își doresc investiții în zonă, iar vilele care urmează să fie ridicate nici nu sunt pe plajă și nici nu afectează mediul.
Vasile Lumînare, primar Corbu: Construcția nu se află pe plajă, lucru confirmat de toate autoritățile astfel zona poate deveni un pol de atracție pentru turiști, vrem turism ecologic. Plaja din Corbu nu este sălbatică, ci mai degrabă antropizată în fiecare vară vin sute de turiști care lasă în urmă tone gunoaie.  Primăria Corbu își dorește să transforme comuna într-un punct de interes național, în care turismul să fie făcut pentru a proteja natura
Declarația primarului însă nu a convins autoritățile de la centru, care au decis sa intervină astfel că prefectul județului Constanța a anunțat ca a atacat in contencios administrativ construirea ansamblului imobiliar și a cerut anularea autorizației de construcție
Silviu Coșa, prefectul județul Constanța „Instituția pe care o reprezint a atacat în instanța autorizația de construire. Inspectoratul de Stat în Construcții a invocat motive de natură tehnică. Motive pe care trebuie să ni le asumăm pentru că este un act venit de la o instituție care este abilitată să facă aceste constatări, iar noi trebuie să introducem acțiunile în cauză.
Pe 24 februarie, pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat dosarul cu numărul 1240/118/2022 cu această cauză.
Stelian Ion senator USR Constanța ”Până când Tribunalul Constanța se va pronunța pe tema anulării acestor acte, acestea sunt suspendate de drept, iar șantierul de la Corbu trebuie oprit. Orice centimetru de beton turnat în plus după suspendarea autorizației reprezintă infracțiune.

Nu au fost respectate prevederile acordului de mediu

Potrivit legislației în vigoare  este interzisă înstrăinarea plajelor, care fac obiectul exclusiv al proprietății publice, către un particular  potrivit articolului 136 alineatul 3 din Constituția României. Desemnarea este interzisă amplasarea oricăror construcții pe terenuri acoperite de dune, așa cum este cazul în situația de față. Potrivit autorităților a fost intabulat în mod nelegal terenul pe care se ridică betoanele de către administrația publică locală în august 2005, fiind parte integrantă a Plajei Corbu, care este o zonă protejată Natura 2000, fiind parte a Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Mai mult decât atât în mod abuziv, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, aflată în subordinea Ministerului Mediului, a avizat favorabil acest proiect imobiliar cu încălcarea prevederilor legale menționate și ignorarea completă a modului în care această construcție va afecta ecosistemul natural.
Și  totuși în ciuda tuturor demersurilor făcute de autoritățile județene și a faptului ca pe  data de 10 februarie  reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții au dispus oprirea lucrărilor, în urma constatării unor neconformități, proprietarii complexului imobiliar au ignorat aceste decizii și au continuat lucrările.
Andreea Iliescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța „Drept urmare pe 26 februarie întrucât executantul construcției nu a oprit lucrările, polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora. Iar în cursul zilei de ieri polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Constanța și Comisariatul Rezervației Biosferei Delta Dunării au efectuat un control în zona respectiva și au constatat că, în faza de execuție a celor 24 de corpuri de locuințe, nu au fost respectate prevederile acordului de mediu.”

Răspunsul constructorului

Beneficiarul a declarat că „În urma controlului de ieri 10 martie nu am intrat în posesia niciunei înștiințări, document, decizie sau proces verbal cu privire la sistarea lucrărilor și nici a unei eventuale amenzi”.

„Nu avem cunoștință de conținutul notei de constatare și nici nu am primit vreo notificare din partea Gărzii de Mediu și IPJ Constanța sau comunicare în acest sens.”

„Ne manifestăm surprinderea cu care aceste informații apar în presă și nu ne sunt comunicate și nouă. Credem că aceasta este doar un alt episod în care opinia publica a fost informată greșit. Rugam toate instituțiile care se pronunță asupra subiectului o mai mare responsabilitate în a emite informări și luări de poziții atât timp cât agentul economic și cel vizat de acțiune nu a primit nicio decizie cu privire la sistarea lucrărilor sau la rezultatul controlului de ieri 10 martie al Gărzii de Mediu.

Potrivit celor două procese verbale de control ale Inspectoratului de Stat în Construcții Constanța, la care se face referire în informarea de presă s-a dispus doar oprirea lucrărilor de betonare, până la trimiterea către ISC a întregii documentații tehnice referitoare la procedeele folosite în executarea lucrărilor.

Este FALSĂ afirmația și scoasă în mod intenționat din context de către organul de control. Conform măsurilor dispuse de ISC citam: „se dispune măsura de oprire a lucrărilor de betonare până la prezentarea soluțiilor de remediere a neconformităților de către proiectant. Alte lucrări nu au fost oprite de ISC la controlul din data de 10.02.2022.” a comunicat compania Logis Project, cea care ridică construcția la Corbu.

Societatea a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 50.000 de lei, precum și măsura complementară de sistare a activității de construire a imobilelor, desființarea lucrărilor și aducerea terenurilor la stare inițială. Plaja Corbu este pe lângă cea de la Vadu una dintre puținele plaje considerate încă virgine de la noi din țară.  Aflata la 8 kilometri distanță de Mamaia, plaja de la Corbu este vestită pentru frumusețea și sălbăticia ei. În ultimii ani însă lucrurile s-au schimbat , tot mai mulți turiști au început să campeze sau să între pe nisip cu mașinile sau rulote iar acum încep sa apară și construcțiile din beton.
Urmăriți Impact.ro și pe