Autoritatea de Supraveghere Financiară a propus plafonarea prețului pentru RCA. Dar decizia trebuie aprobată de Guvernul României

Bogdan Bârliga 18.02.2022, 15:45
Autoritatea de Supraveghere Financiară a propus plafonarea prețului pentru RCA. Dar decizia trebuie aprobată de Guvernul României

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a înaintat Ministerului Finanţelor o propunere de Hotărâre de Guvern prin care preţul la poliţele RCA să fie limitat la nivelul tarifelor de referinţă pentru o perioadă de 6 luni.

Dar plafonarea prețului pentru  polițele RCA poate fi pus în practică doar dacă autoritățile vor fi de acord cu această propunere formulată de ASF.

Plafonarea prețului RCA pentru șase luni

„În urma analizelor realizate cu privire la evoluţia pieţei RCA şi la impactul unor tendinţe speculative asupra consumatorilor, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis să înainteze Ministerului de Finanţe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referinţă. Pentru protejarea consumatorilor şi pentru stabilitatea pieţelor pe care le supraveghează, Autoritatea face uz de toate resursele legislative şi de reglementare de care poate dispune, împreună cu Guvernul României şi cu alte autorităţi ale statului. Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populaţiei în faţa tendinţelor inflaţioniste sau speculative”, a declarat, vineri, preşedintele ASF, Nicu Marcu.

Proteste pregătite dacă nu se vor plafona prețurile RCA

Trei organizaţii patronale ale transportatorilor rutieri au anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, că se pregătesc să organizeze proteste de stradă în cazul în care Guvernul nu va interveni pentru plafonarea preţurilor la asigurările de răspundere civilă auto (RCA), se arată într-un material agerpres.ro.

Demersul demarat de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) este susţinut de Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002) şi de Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier „APULUM”.

„Într-o situaţie mai puţin dezastruoasă decât cea de acum, în anul 2017, patronatele din transporturile rutiere au solicitat Guvernului şi au obţinut emiterea unei Hotărâri pentru extinderea plafonării la tarifele asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), cel puţin până la data de 31 decembrie 2017, pentru a se evita un blocaj iminent la acea vreme. Astăzi este mai mult decât necesară plafonarea urgentă a tarifelor RCA, pentru a evita colapsul economic”, se menţionează în comunicatul COTAR.

Prețul polițelor RCA s-a triplat în ultimul an

Prețul unor polițe RCA s-a triplat în ultimul an. Acestea au ajuns să coste cam cât salariul minim pe economie, astfel că reprezintă un lux pentru mulți dintre șoferii din țară, pe care acestea îi pot scuti de multă bătaie de cap în cazul în care sunt implicați într-un accident.

Polița RCA cu decontare directă pentru un șofer în vârstă de 30 de ani a ajuns să coste 2.000 de lei pe an. Adică de trei ori mai mult decât costa la începutul anului trecut.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...