Austriecii de la OMV Petrom nu mai au scăpare. Decizia a fost adoptată în Parlament

Stan Filon 29.03.2023, 14:18
Austriecii de la OMV Petrom nu mai au scăpare. Decizia a fost adoptată în Parlament

Austriecii de la OMV Petrom nu mai au scăpare, după o decizie luată acum de Parlamentul României! Mai exact, aleșii neamului au adoptat în Camera Deputaților un amendament prin care vor forța pur și simplu OMV să plătească contribuția de solidaritate.

Austriecii de la OMV Petrom nu mai au scăpare

Așadar, se pare că austriecii de la OMV vor fi obligați să plătească taxa de solidaritate, după ce parlamentarii au adoptat în Camera Deputaților un amendament acest sens. Strict în baza situațiilor financiare din anul precedent, companiile care nu au obținut minimum 75% din cifra de afaceri din activități vizate de contribuția de solidaritate să fie obligate să plătească contribuția.

Amendamentul a fost votat cu 178 de voturi ”pentru”, 71 de ”abțineri” și 3 voturi au fost ”prezent nu votez”. De menționat faptul că parlamentarii de la AUR și USR s-au abținut de la vot.

Austriecii de la OMV Petrom nu mai au scapare
Austriecii de la OMV Petrom nu mai au scapare

Iată ce prevede amendamentul inițiat de PNL:

Calculul cifrei de afaceri eligibile ține cont si de faptul că modul de calcul al redevențelor are în vedere prețurile produselor ce se tranzacționează pe aceste burse.

”(6) Determinarea ponderii în cifra de afaceri a activităților prevăzute la alin. (1), se realizează prin includerea următoarelor:

a) în cazul activității economice cu codul CAEN 0610 – ”Extracția țițeiului”

1. prețul de vânzare al țițeiului, pentru cantitățile de țiței extrase de către contribuabil, ce au făcut obiectul vânzării în cursul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023 către persoane neafiliate.

b) în cazul activității economice cu codul CAEN 0620 – ”Extracția gazelor naturale”

1. prețul de vânzare al gazelor naturale, pentru cantitățile de gaze naturale extrase de către contribuabil, ce au făcut obiectul vânzării în cursul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023 către persoane neafiliate

în cazul activității economice cu codul CAEN 0510 – ”Extracția huilei”

1. prețul de vânzare al huilei, pentru cantitățile de huilă extrase de către contribuabil, ce au făcut obiectul vânzării în cursul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023 către persoane neafiliate.

în cazul activității economice cu codul CAEN 1910 – ”Fabricarea produselor de cocserie”

1. prețul de vânzare al produselor de cocserie, pentru cantitățile de produse de cocserie fabricate de către contribuabil, ce au făcut obiectul vânzării în cursul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023 către persoane neafiliate

e) în cazul activității economice cu codul CAEN 1920 – ”Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului”

1. prețul de vânzare al produselor obținute prin rafinarea petrolului, pentru cantitățile de produse obținute prin rafinarea petrolului de către contribuabil, ce au făcut obiectul vânzării în cursul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023 către persoane neafiliate.

e) în cazul activității economice cu codul CAEN 1920 – ”Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului”

Ce spune OMV despre taxa de solidaritate

Dar de ce nu vor să plătească taxa de solidaritate austriecii de la OMV Petrom? Ei bine, toate calculele făcute de compania austriacă au dus la concluzia că cifra de afaceri a OMV Petrom în sectoarele prevăzute de Ordonanţa 186/2022 pentru plata contribuţiei de solidaritate este sub 75% şi astfel nu datorează această taxă, dar, dacă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ajunge la altă concluzie, bineînţeles că o va plăti, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Alina Popa, directorul financiar al companiei.

„O să explic puţin tot contextul, ca să fie mai clar. Ordonanţa de Urgenţă 186/2022 care a pus în aplicare Regulamentul european 1854/2022 stabileşte ca fiind în scopul contribuţiei de solidaritate contribuabilii care au cel puţin 75% în sectoarele de activitate de ţiţei, de gaze naturale, cărbune şi rafinării, precizând codurile CAEN care se referă la aceste activităţi. OMV Petrom are activităţi şi în alte sectoare, activităţi care au alte coduri CAEN, respectiv în special activităţi în zona de comercializare produse petroliere, gaze naturale şi electricitate, dar şi producţie de electricitate. De aceea, în baza Ordonanţei 186 şi a Regulamentului european, făcând toate calculele, am concluzionat că avem o cifră de afaceri în sectoarele respective sub 75%. Astfel, nu datorăm această taxă. În situaţia în care, din motive pe care nu le putem vedea la acest moment, ANAF ar ajunge la o altă concluzie, bineînţeles că vom plăti, aşa cum plătim întotdeauna toate taxele, contribuţiile acolo unde suntem obligaţi şi trebuie să le plătim”, a explicat Popa, potrivit Agerpres.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...