Austriecii aduc îngrijitori din România ca să se ocupe de bătrânii lor. Când e primul transport

Raluca Juncu 31.03.2020, 15:53
Austriecii aduc îngrijitori din România ca să se ocupe de bătrânii lor. Când e primul transport

Românii care muncesc în Austria și care oferă servicii de îngrijire a persoanelor vârstnice se confruntă cu o problemă de intrare pe teritoriul austriac, având în vedere că Ungaria și-a închis granițele. Din acest motiv, Comisia Europeană a emis îndrumări pentru statele membre pentru a se asigura că lucrătorii din domenii cheie pot trece frontierele pentru a lucra în ciuda noilor restricții.

Îngrijitori români aduși în Austria

De vreme ce mai multe țări vecine și-au închis granițele ca răspuns la pandemie, în Austria s-au dezvoltat temeri că fluxul crucial al lucrătorilor din domeniul sănătății, dar și cel al îngrijilor persoanelor vulnerabile la domiciliu, ar putea fi amenințat. Sistemul medical și de îngrijire austriac Austria depinde foarte mult de angajați externi. Din acest motiv, autoritățile statului au decis să aducă lucrători români și bulgari pentru a suplimenta personalul de îngrijiri. Luni, 6 aprilie 231 de lucrători din sectorul de îngrijiri din România și Bulgaria vor fi aduși în teritoriul austriac pentru a îngriji vârstincii care au nevoie de servicii 24 de ore.

Oficialul de afaceri sociale regionale, Christiane Teschl-Hofmeister a spus că sunt necesari imediat doar 70 de lucrători, dar peste 200 au fost recrutați ca o măsură de „securitate”. Potrivit lui Robert Pozdena, de la Camera de Comerț a Austriei de Jos, chiar mai mulți, lucrătorii trebuiau să sosească luni, dar unii cetățeni bulgari nu au putut să-și părăsească orașul natal, deși au permis să meargă în Austria.

Situația actuală din Austria indică faptul că 9,920 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus și alți 128 de austrieci și-au pierdut viața după ce au intrat în contact cu acest virus. 1,095 de persoane s-au vindecat.

Pentru majoritatea oamenilor, noul coronavirus provoacă simptome ușoare sau moderate, cum ar fi febra și tusea care trec în două-trei săptămâni, scrie publicația Republic World. Personalul medical adus în Austria este adus pe o perioadă de trei până la patru săptămâni, însă acest termen se poate prelungi, în funcție necesitățile din zonă, potrivit Camerei Regionale de Comerț, citate de Euractiv.

Urmăriți Impact.ro și pe