Austria a promulgat legea referitoare la vaccinarea obligatorie. Amenzi de mii de euro pentru cei care nu se imunizează

Beatrice Dumitru 04.02.2022, 17:41
Austria a promulgat legea referitoare la vaccinarea obligatorie. Amenzi de mii de euro pentru cei care nu se imunizează

Austria este prima țară din Uniunea Europeană în care persoanele cu vârsta peste 18 ani sunt obligate să se vaccineze anti-Covid, în încercarea de a limita răspândirea virusului și pentru a lupta împotriva posibilelor noi variante. Peste 60% dintre austrieci sunt de acord cu această măsură, potrivit unui sondaj.

Vaccinatrea anti-Covid a devenit obligatorie

Președintele Austriei a promulgat legea referitoare la vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului, pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani. Măsura va intra în vigoare duminică, 6 februarie, Austria devenind prima țară din Uniunea Europeană care dă o astfel de lege.

Mai trebuie publicată în Jurnalul Oficial, înainte de intrarea în vigoare. Parlamentul adoptase textul pe 20 ianuarie cu o mare majoritate, doar extrema dreaptă votând împotrivă. Nu toate persoanele din această țară de 8,9 milioane de locuitori sunt obligate să se vaccineze. Excepție fac femeile însărcinate, persoanele care au contractat virusul cu mai puțin de 180 de zile în urmă și cele care sunt scutite din motive medicale, scrie Le Figaro.

Premieră în UE. Austria a promulgat legea referitoare la vaccinarea obligatorie. Amenzi de mii de euro pentru cei care nu se imunizează

Alexander Van der Bellen a promulgat astăzi la prânz legea federală privind obligația de vaccinare împotriva Covid-19”, a anunțat președinția într-un comunicat de presă.

Peste 60% dintre austrieci, de acord cu măsura

Verificările nu vor începe până la jumătatea lunii martie, atunci se pot aplica amenzi care variază între 600 și 3.600 de euro, dar vor fi scutite de plată persoanele care acceptă să se vaccinează în termen de două săptămâni.

Potrivit unui sondaj recent, peste 60% dintre austrieci susțin măsura, dar este și contestată. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă de la anunțarea proiectului, în noiembrie, pentru a denunța o măsură considerată radicală și draconiană.

Dar pentru ministrul Sănătății Wolfgang Mückstein, vaccinarea obligatorie are ca scop protejarea împotriva „noilor valuri și să lupte împotriva noilor variante care ar putea apărea în lunile următoare”, a explicat el pe Twitter.

În același timp, guvernul a anunțat o relaxare a restricțiilor, inclusiv pentru persoanele nevaccinate, care în prezent nu au voie să intre în restaurante, centre culturale și sportive. Mai putin de 70% din populația Austriei este vaccinată cu schema completă, (cu obligatia în majoritatea cazurilor să prezinte trei doze), un procent mai mic decat cel al Frantei sau Spaniei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...