Impact LIVE

Aurelian Bădulescu: „Consiliul general e de 3 ori mai puternic decât primarul”. Cine este păgubitul

Mihnea Tălău 08.06.2022, 12:17
Aurelian Bădulescu: „Consiliul general e de 3 ori mai puternic decât primarul”. Cine este păgubitul

Deși pare a avea puterea în pumnul său, puțini știu că primarul general al Capitalei, oricare ar fi el, după lege, este mai mult de fațadă. Adevărat, este șeful angajaților din administrația locală și poate jongla, oarecum, cu bugetul, dar asta numai după ce își dau consilierii generali votul. Are în schimb marele avantaj că este mereu mediatizat. De aici, dar și datorită percepției cetățenilor, edilul este cel care polarizează toate meritele sau nemulțumirile.

„O dată pe an i se dă voie să bage mâna în buget”

Păstrând proporțiile, prin comparație, el este Guvernul, în timp ce Consiliul General este Parlamentul. Fostul viceprimar, actual Consilier General, Aurelian Bădulescu, a explicat la IMPACT LIVE cu Lavinia Șandru care este adevărata putere a Primarului General.

„Consiliul general e de 3 ori mai puternic decât primarul. El nu face decât sa vină în fața consiliului și să obțină un vot pe majoritate ca să i se permită accesul la banul public.

O dată pe an i se dă voie să bage mâna în buget, să aibă acces acolo neîngrădit, la rectificarea bugetară. Cam asta e puterea primarului general în București, România. Tocmai asta e marea problemă a acestei funcții, nu ai pârghiile necesare, îți trebuie un consiliul general pe care să-l controlezi. Practic, ești aproape de fațadă.

El e un om deștept (n.r. Nicușor), dar care n-a făcut nimic. Nici nu prea poate să o facă, dar nici nu știe cum, că trebuie să fii altfel. N-a reușit, asta e clar”, a declarat Aurelian Bădulescu în emisiunea Impact Live cu Lavinia Șandru.

Nicusor Dan nu s-a vaccinat. Edilul a trecut prin boala
Nicusor Dan

În „teren”, situația este puțin diferită. Are acces chiar de două ori la buget, întrucât mai este și rectificarea.

Cetățeanul este cel care în final e păgubit

Mai mult, în cazul în care are Consiliul de partea sa, edilul chiar poate face ce vrea. Iar pe consilieri îi poate avea la mâna sa prin ordin de la partidul sau coaliția care l-a propus, ori prin negocieri individuale. Un consilier nu poate să bată cu pumnul în masă, chiar dacă deciziile primarului sunt greșite întrucât riscă, dacă jocurile politice sunt făcute în sprijinul edilului, să își piardă mandatul.

Este știut că, spre deosebire de Parlament, demisia sau retragerea sprijinului politic îl elimină pe consilierul „nealiniat”, în locul său intrând primul picat pe lista partidului care l-a propus.

De aici poate și obediența consilierilor în fața primarului, care în final are pe masă bugetul municipalității. Vocali, după cum bine se știe, sunt doar cei din opoziție. Cu care, la o adică, se negociază individual.

În practică, între ei și în final, lucrurile se aranjează. Nu la fel se poate spune și din partea cetățenilor, care asistă la scandaluri, acuzații reciproce, pentru ca în final să constate că pentru ei nu s-a făcut mai nimic, deși buget a existat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...