EXCLUSIV

Aurelian Andreescu putea fi salvat de Petre Geambașu? Ce spune Călin Geambașu, la 37 de ani de la tragedie: „Tata i-a dat un brânci delicat”. EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 08.02.2023, 09:38
Aurelian Andreescu putea fi salvat de Petre Geambașu? Ce spune Călin Geambașu, la 37 de ani de la tragedie: „Tata i-a dat un brânci delicat”. EXCLUSIV

Marele nostru artist Aurelian Andreescu s-a stins din viață pe 22 iulie 1986, la doar 44 de ani, după un ultim concert susținut pe Litoral. Ce s-a întâmplat, de fapt, în acea seară fatidică? Cornel Constantiniu, bunul lui prieten, susținea într-un interviu că niște fani l-ar fi invitat la un șpriț, deși se știa că Aurelian suferea de o gravă afecțiune a ficatului, ciroză. La 37 de ani de la teribila veste, Călin Geambașu susține, în exclusivitate pentru Impact.ro, că tatăl lui, Petre Geambașu, ar fi putut evita atunci tragedia.

Ce spunea Cornel Constantiniu: „Niște nenorociți, așa-ziși fani, l-au convins să bea câteva pahare de vin”

Aurelian Andreescu, solistul piesei „Copacul”, a încetat din viață pe 22 iulie 1986, la câteva ore după ce i s-a făcut rău la un local din Eforie Nord, unde venise întâmplător, și unde cânta Petre Geambașu.

Cornel Constantiniu, unul dintre cei mai buni prieteni de-ai lui Aurelian Andreescu, povestea într-un interviu mai vechi:

„În anul dispariției s-a dus la Eforie Nord, în restaurantul în care cânta Petre Geambașu. Niște nenorociți, așa-ziși fani, l-au convins să bea câteva pahare de vin, care i-au fost fatale. L-a rugat pe Petre Geambașu să-l lase să cânte două melodii, iar spre finalul ultimei piese i s-a făcut rău.

Imediat cum a terminat de cântat, a intrat în comă. A murit în aceeași seară la Spitalul Județean Constanța. În acea zi cumplită, menajera m-a trezit din somn, spunându-mi să vin urgent la telefon. Era Mirabela Dauer, care mi-a zis ca Aurelian încetase din viața”.

Călin Geambașu, dezvăluiri despre noaptea în care s-a stins din viață Aurelian Andreescu

Călin Geambașu, care își însoțea tatăl la mare în turnee, consideră că Petre Geambașu ar fi putut evita tragedia sau cel puțin ar fi putut să o mai amâne, având totuși în vedere gravitatea bolii de care Aurelian Andreescu suferea:

„Deși era cunoscut faptul că Aurelian era bolnav de ciroză hepatică, Nero, tatăl meu, tot i-a turnat. Fix în seara în care artistul a intrat în comă și a murit. 22 Iulie 1986. Eram și eu la mare atunci, unde cânta tatăl meu, la Eforie Nord. Cum e să te știi ultimul paharnic al marelui Aurelian Andreescu?

„Acei „așa-ziși fani” erau de fapt colegii de trupă ai lui Nero, cei din Star 2000. Dar Cornel Constantiniu a zis-o voalat, ca să-l acopere, fiindcă împreună făceau mici combinații în anii 90. Nu exista ca Aurelian Andreescu să stea la șpriț cu „fanii”. Că a stat la șpriț cu cei alături de care a cântat întâmplător în ultima seară a vieții lui, da, asta e adevărat.

Bineînțeles că Aurelian nu era bolnav de ciroză din cauza lui Nero, tatăl meu. Nero doar i-a dat un brânci „delicat”, fiind de notorietate suferința lui Aurelian Andreescu. Cunoaște cineva vreun singur moment când Nero să fi arătat regret și căință pentru faptul că s-a numărat printre cei părtași la moartea lui Aurelian Andreescu?”.

„Nero mereu l-a invidiat cumplit pe Aurelian Andreescu, deși poza de fațadă că i-ar fi măcar amic”

Călin Geambașu mai e de părere că tatăl lui, Petre Geambașu, nu l-a considerat vreodată prieten:

„Cu mai puțin de doi ani înainte să moară, în 1984, Aurelian a „îndrăznit” să facă un duet la TV cu Doina Spătaru, ea fiind intrată în „proprietatea” lui Nero, după 1981, atunci când soțul Doinei a încetat din viață. După decesul soțului ei (Boris Olinescu), din 1981, Doina nu și-a luat vreun partener de viață și implicit un tată pentru Mălina.

I-au fost suficiente lunile din fiecare an petrecute cu tatăl meu. Egoismul și fățărnicia nu fac deloc casă bună cu altruismul și cu spiritul dreptății. Nero mereu l-a invidiat cumplit pe Aurelian Andreescu, deși poza de fațadă că i-ar fi măcar amic. În realitate, nu au nicio poză sau momente artistice împreună.

Aurelian era și avea tot ce nu putea Nero, de la cariera muzicală până la soția balerină la Teatrul „Constantin Tănase”. Strălucitul artist strânsese până la vârsta de numai 44 de ani zeci de hit-uri, emisiuni de televiziune, premii și albume muzicale, în vreme ce Nero nu are nici în prezent nici măcar un singur album. O spun cu regret, dar este o realitate”.

Călin Geambașu
Călin Geambașu

Călin Geambașu: „Complexele de inferioritate nasc monștri și anulează rațiunea”

Călin mai crede că Petre Geambașu l-a invidiat mereu pe Aurelian Andreescu pentru vocea și repertoriul muzical și că exista un uriaș complex de inferioritate:

„Lui Aurelian Andreescu i-au scris melodii compozitori iluștri, precum Marius Țeicu, Horia Moculescu, Ion Cristinoiu, Zsolt Kerestely, Marcel Dragomir, Florin Bogardo, George Grigoriu, Vasile Veselovski, Laurențiu Profeta, Vasile V. Vasilache, Radu Șerban, Ion Vasilescu, Henry Mălineanu și alții, mai puțin cunoscuți.

Lui Nero, cine i-a compus muzică? Știe cineva vreun hit/șlagăr al tatălui meu și nu îl cunosc taman eu? Niciodată nu voi putea înțelege sentimentul invidiei din simplul motiv că nimeni nu poate trăi în locul altcuiva, indiferent cât de mult poate ne-am dori asta. Este doar o otravă inutilă. La fel de inutilă este și gelozia, fiindcă oricât de gelos sau geloasă ai fi, partenerul sau partenera va găsi momentele când să ia de braț pe altcineva, dacă va dori acest lucru.

În cazul geloziei profesionale, lucrurile pot degenera abrupt, mai ales că nu există mare implicare sentimentală și relațională. Acest tip de gelozie combinată cu lipsa rezultatelor, poate cauza tragedii ca cea despre care amintesc astăzi, când complexele de inferioritate nasc monștri și anulează rațiunea”, ne-a mai declarat Călin Geambașu, exclusiv pentru Impact.ro

Călin Geambașu, despre relația tatălui său cu solista Doina Spătaru

Călin Geambașu continuă seria dezvăluirilor din viața tatălui său, Petre Geambașu, care a cântat aproape întreaga sa carieră alături de Doina Spătaru:

„Aurelian și Doina au filmat împreună în 1984, la 3 ani după moartea soțului ei (Boris Olinescu), și cu doar 2 ani înainte de decesul lui Aurelian Andreescu, în 1986.

Tatăl meu și Doina și-au început relația profesională din 1981, iar turneele mai lungi în străinătate le-au demarat câțiva ani mai târziu, când erau plecați cu lunile (tot atunci au început și marii nervi acasă, pe CO2- mama biologică a lui Călin Geambașu-, care s-a complăcut pentru bani, statut și confort).

Toate vin și pleacă, însă Aurelian Andreescu va rămâne o sculptură în vocea unei linişti nedrepte…”.

Ce declara Petre Geambașu, care a cântat ultima piesă cu Aurelian Andreescu: „A avut toată bunăvoința, dar puterile îl lăsaseră”

Solistul Petre Geambașu ne-a vorbit, în trecut, în exclusivitate pentru Impact.ro, despre acea ultimă seară din viața lui Aurelian Andreescu:

„Era în mijlocul verii și ne aflam pe litoral, la Eforie Nord. Cântam alături de trupa mea la „Perla Mării”, un restaurant frecventat de multă lume, cu o grădină splendidă. Era plin și în seara aia. La un moment dat, l-am văzut că intră pe Aurelian Andreescu. Se deplasa greu, fiind sprijinit de un alt bărbat, pe care nu cred că l-am cunoscut vreodată.

În cele din urmă, au reușit să găsească o masă liberă! Surprins de prezența acestuia, am anunțat publicul că printre noi se află și interpretul Aurelian Andreescu. Anunțul meu a fost primit cu aplauze, ba chiar mulți dintre comeseni s-au ridicat în picioare, continuând să-l aplaude. S-a ridicat și el, pentru a mulțumi. A ajuns lângă noi, ne-a salutat și s-a așezat.

Știam că nu mai poate sta în picioare, că boala teribilă de care suferea îl marcase de o vreme bună. Nici să cânte nu știu dacă îi ardea, dar a încercat să fie, din nou, amabil. De fapt, în ultima vreme cânta șezând. Nu voi uita niciodată acele minute. Am cântat împreună „Blue spanish eyes” apoi el și toboșarul formației mele au cântat „I just called to say I love you!”.

O melodie la mare căutare căutare în epocă. De fapt, el nu prea a cântat! Nu putea! A avut toată bunăvoința, dar puterile îl lăsaseră, se pare! Melodiile le-am susținut mai degrabă eu și toboșarul meu! Dar cine a băgat de seamă?!”.

Emoționanta scrisoare-testament primită de Cornel Constantiniu de la Mariella, soția lui Aurelian Andreescu

Înainte de a înceta din viață, Mariella, văduva lui Aurelian Andreescu, i-a lăsat lui Cornel Constantiniu o scrisoare testament:

„Dragii mei, am nevoie de ajutorul vostru pentru că eu voi muri în curând. Când am plecat din România am luat cu mine toate benzile şi discurile cu Ale (n.r. – Aurelian Andreescu). Sunt piese extrem de vechi, dar şi melodii rare, unice. Vi le trimit şi vă rog să le donaţi Televiziunii Române, dacă le vrea. Dacă nu, poate Radioului sau Electrecordului. Dacă nu le vrea nimeni, îngropaţi-le într-un colţişor la mormântul lui Ale”, scria Mariella în 2003.

Cornel Constantiniu a dezvăluit că a fost împuternicit de Mariella Dumitriu să se ocupe de comoara lăsată de Aurelian. 200 de melodii, printre care „Copacul”, „Fluierând pe stradă”, „Oameni”, „Tu eşti primăvara mea”, „Un fluture şi-o pasăre”, „Vreau numai soare”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...