Au vrut să construiască un supermarket și au dat peste o comoară. „A depășit cu mult așteptările”

Mihnea Tălău 19.03.2023, 15:59
Au vrut să construiască un supermarket și au dat peste o comoară. „A depășit cu mult așteptările”

Arheologii au descoperit ceea ce ei cred că sunt rămășițele unei vile și ale unei băi romane sub un teren destinat unui supermarket. Descoperirea, care prezintă zidărie de cărămidă mozaicată, a fost făcută în Warrington Road din Olney, Buckinghamshire.

Arheologii au dat peste o comoară sub un teren destinat unui supermarket

Terenul este în curs de pregătire pentru construirea unui nou supermarket Aldi.

Oxford Archaeology, care a efectuat lucrările pentru dezvoltatorul Angle Property, a considerat mozaicul „vestigii arheologice de mare importanță”.

Săpăturile au fost comandate datorită proximității sitului față de situl roman existent la Olney, scrie BBC.

Arheologii au declarat că mozaicul prezenta „culori vibrante și modele decorative complicate” alcătuite din plăci roșii, albe și albastre.

Se credea că o mare parte din operele de artă antice se extindeau sub Warrington Road, astfel încât nu au putut fi investigate în întregime, a declarat echipa de săpători.

Oxford Archaeology a precizat că, în urma consultărilor cu Historic England și Milton Keynes Council, mozaicul a fost păstrat in situ.

Au vrut să construiască un supermarket și au dat peste o comoară. „A depășit cu mult așteptările”

Descoperirea unui mozaic fantastic a depășit cu mult așteptările

Aceasta înseamnă că materialele au fost plasate peste zidăria de cărămidă pentru a o proteja, pentru a permite continuarea construcției fără a provoca daune.

John Boothroyd, manager senior de proiect la Oxford Archaeology, a declarat că „Datorită locației sitului, am anticipat existența unor vestigii romane notabile, dar descoperirea acestui mozaic fantastic a depășit cu mult aceste așteptări.

„A putea păstra vestigii de această calitate și importanță este un rezultat strălucit, care ar fi putut fi obținut doar cu sprijinul Angle Property.”

Anthony Williamson, directorul executiv al Angle, a declarat că descoperirea „ne-a luat pe toți prin surprindere” și a promis că „va fi înregistrată complet” și că informațiile despre aceasta vor fi publicate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...