Au trecut 18 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. VIDEO + FOTO

Stefan Daniel 11.09.2019, 12:57
Au trecut 18 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. VIDEO + FOTO

Au trecut 18 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. A rămas, până azi, cel mai sângeros atac terorist din istoria recentă. Pagubele umane și materiale au fost inimaginabile. 11 septembrie 2001 a însemnat argumentul cel mai feroce care a dus la declanșarea războiului împtriva terorismului. Gravitatea atentatelor de la Wolrd Trade Center a constat și-n faptul că au fost, totodată, un atac cu efecte întârziate. Chiar dacă unii au supraviețuit atacurilor, s-au îmbolnăvit din cauza pulberii rezultate în urma prăbușirii Turnurilor Gemene, precum și din alte cauze. Victimele imediate ale atentatele din 11 septembrie au avut vârste cuprinse între doi și 85 de ani.

11 septembrie 2001, cea mai neagră zi din istoria SUA și o amintire teribilă pentru restul omenirii

Au trecut 18 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. VIDEO + FOTO
World Trade Center, cândva, un simbol al New York-ului și al Americii

Un grup de teroriști bine dotați financiar și logistic au reușit ceea ce nici măcar URSS, Germania Nazistă sau Japonia n-au reușit de-a lungul istoriei: a îngenuncheat Statele Unite ale Americii. Un grup de teroriști a lovit SUA acolo unde nimeni nu s-ar fi așteptat sau unde n-ar fi îndrăznit.

Al-Qaeda a demonstrat că n-ai nevoie de rachete nucleare ca să clatini destinele unor state. Corupția, absența securității, ignoranța societăților și a politicienilor și o motivație de neclintit sunt suficiente pentru a atrage atenția întregii omeniri. Și, desigur, a mai fost nevoie de niște aeronave pline cu pasageri, pentru ca teroarea să atingă apogeul.

11 septembrie 2001: cum a decurs cel mai sângeros atac terorist din istorie

Au trecut 18 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. VIDEO + FOTO

Nu voi intra în detalii cu privire la planificarea atentatelor. Timp de 18 ani s-a vorbit și s-a scris în toată lumea tot felul de idei. Pe scurt, 19 teroriști au deturnat patru avioane comerciale de pasageri. Toate au decolat de la Boston, Newark și Washington și urmau să aterizeze în Los Angeles și San Francisco. Nici avioanele și nici pasagerii n-au mai ajuns la destinație pentru că au fost transformate în proiectile pentru niște ținte precise – simbolurile puterii americane.

Două dintre aeronave au lovit cele două turnuri Wolrd Trade Center, adevărate simboluri ale puterii economice a SUA. Al treilea avion a fost prăbușit în clădirea Pentagonului, simbol al puterii militare americane. Nu se știe exact care a fost ținta celui de-al patrulea avion, dar experții spun că ar fi urmat să lovească direct Casa Albă, simbolul puterii politice americane, casa celui mai puternic lider al lumii. Practic, teroriștii, coordonați de Osama Bin Laden, au vrut să distrugă SUA din temelii. Aproape au reușit.

Totuși, cea de-a patra aeronavă n-a mai lovit ținta inițială pentru că pasagerii și însoțitorii de zbor au recucerit nava din mâinile teroriștilor, dar pentru că a fost prea târziu să mai salveze pe toată lumea, au ales să se sacrifice ei, cei din avion, și să-l prăbușească pe un câmp din statul Pennsylvania.

11 septembrie 2001: victime și eroi pe care nu trebuie să-i uite nimeni

N-a supraviețuit nicio persoană aflată la bordul celor patru avioane. Și-au pierdut viața aproximativ 3.000 de persoane, dar doar în momentul atacurilor. Numărul victimelor a fost mult mai mare, dacă e să-i punem la socoteală și pe „supraviețuitorii” care s-au îmbolnăvit de pe urma prafului inhalat rezultat în urma părbușirii turnurilor și a clădirilor din jur. S-au numărat printre aceștia pompieri, polițiști, dar și oameni care printr-un miracol, n-au fost prinși între dărâmături, dar au fost învăluiți de norul extrem de dens de praf.

Printre oamenii care și-au pierdut viața în atacuri s-au numărat și cinci români. Au murit cetățeni din 90 de state. De aceea a fost nevoie ca întreaga lume să conștientizeze pericolul terorist. Pe lista țintelor acestora poate fi oricine de oriunde, inclusiv musulmani. Vârstele celor care au murit în atentate au fost cuprinse între doi și 85 de ani.

Acea zi a schimbat fața omenirii. Ar fi fost prea frumos ca noul mileniu să nu aducă niciun război major. Dar n-a fost așa. De atunci, însă, NATO, condusă de SUA, a escaladat conflictele din Orientul Mijlociu. A fost un război cu profunde urmări, dar și ineficient, în ansamblu, pentru că până nu de mult, implicarea Occidentului a dus la apariția unei alte organizații teroriste deosebit de periculoasă – Statul Islamic.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI