Au început pregătirile pentru sezonul estival

Ioana Constantin 05.04.2022, 19:59
Au început pregătirile pentru sezonul estival

Mai puțin de o lună de zile a rămas până la sosirea turiștilor iar pe plajele de pe litoral este deja forfotă mare. Se scot gardurile de stuf, se  nivelează nisipul și se execută lucrări de ecologizare. Primii turiști sunt așteptați să sosească în stațiuni în vacanța de 1 mai.

Angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral  bat plajele în lung și în lat încă de la primele ore ale dimineții. Muncitorii acţionează în prezent pe mai multe tronsoane care compun suprafaţa exploatată turistic: Tronson 1, cuprinde plajele situate în Constanţa – Mamaia – Năvodari – Midia, tronsonul 2  II, între  Eforie – Costineşti  și  Tuzla și în fine tronsonul 3, care cuprinde plajele situate în sidul litoralului românesc, din Olimp – Jupiter – Saturn – Mangalia – 2Mai și  Vama Veche.

Se execută atât lucrări manuale, cât şi mecanice. Concret se curăţă manual întreaga suprafaţă de plajă de corpurilor străine. Multe dintre acestea provin de la construcțiile care se ridică în vecinătatea plajelor. Vorbim de lemn, metal, sticlă, plastic şi alte deşeuri. Apoi se evacuează depozitele de scoică din zonele cu depuneri şi algele situate la linia ţărmului. Se  îndepărtează manual nisipul depus la zidurile de sprijin din vecinătatea aleilor de promenadă şi în dreptul gardurilor de protecţie.

Acțiunea se va încheia pe 15 aprilie și 1 mai

Acestea au fost amplasate pe plaje în luna octombrie și au avut ca scop protejarea suprafețelor împotriva vânturilor. se reabilitează suprafeţele de plajă erodate prin transfer de nisip din zonele cu acumulări (dislocare, încărcare, transport şi nivelare în zonele stabilite) se îndepărtează mecanizat, cu utilaje terasiere, nisipul depus la zidurile de sprijin din vecinătatea aleilor de promenadă. se nivelează şi se execută lucrări de afânare a suprafeţelor de plajă cu utilajele din dotare; se demontează gardurile de stuf amplasate pentru protecţie împotriva eroziunii eoliene a plajelor: se transportă şi se încarcă manual panourile de stuf şi parii de sprijin în autovehicule.

Titi Gagiu, sef serviciu ABADL: Pe plaja avem personalul de la noi care se ocupa cu pregătirile. Am început această acțiune pe 17 februarie și o terminăm pe 15 aprilie respectiv 1 mai. Acum se lucrează la Năvodari, Constanța, Eforie, Olimp-Neptun. De la 1 aprilie s-au predat deja porțiunile din Costinești. Mâine predăm Constanța. Intrăm pe igienizare, nivelare, afânare.  Pe sud, unde sunt dune de nisip facem și activități de nivelare a acestor dune. Gardurile au fost montate în toamna trecută pentru sezonul rece, ca să stopeze eroziunea. Ele vor fi demontate.

 

La finalul acestor lucrări, porțiunile de plaje vor fi predate operatorilor care au contracte de închiriere cu ABADL. Rămâne însă p problemă: plajele lărgite din Mamaia. Deși mai este mai puțin de o lună de zile pînă la începerea sezonului, nici până acum nu se știe ce se va întâmpla cu suprafețele noi. Operatorii își doresc să le exploateze, însă cei de la  Apele Române au anunțat că deocamdată se caută soluții.

 

Corina Martin, președinte de onoare RESTO: Încercăm să găsim soluții pentru ca sectoarele noi să poată să fie amenajate cu facilități decente. Avem speranța ca vom ajunge la acesată soluție. Se lucrează la acte adiționale și promitem în acest moment ca pe plajele cu sectoare noi creeate, să avem sezlonguri, umbrele, un beach bar  de unde să poți să își cumperi o înghețată sau o băutură, astfel încât turiștii să nu mai aibă disconfortul din sezonul trecut.

 

În cazul în care se va ajunge la un consens, atunci operatorii de plajă care dețin suprafețe vechi vor putea să își amplaseze șezlonguri și umbrele ori să ridice beach baruri și pe porțiunile noi.

Urmăriți Impact.ro și pe