Au apărut noi numere de înmatriculare în România. Cine le poate obţine şi de ce sunt verzi

Ioana Bucur 27.06.2022, 12:45
Au apărut noi numere de înmatriculare în România. Cine le poate obţine şi de ce sunt verzi

Ni s-a pregătit o schimbare ce va fi greu de ratat pe șoselele de la noi din țară și care ar putea mobiliza un număr destul de mare de șoferi. Autoritățile anunță că au apărut noi numere de înmatriculare în România. Acordarea acestora a fost reglementată printr-un ordin comun publicat în Monitorul Oficial. Află cine le poate obține și de ce sunt verzi.

Noi numere de înmatriculare în România

Suntem deja obișnuiți să vedem plăcuțe de înmatriculare cu numere negre sau roșii. De acum, o nouă culoare își va face apariția pe unele mașini de la noi din țară. Autoritățile au decis că cele aproape 17.000 de autoturisme cu emisii zero pot beneficia de numere de culoare verde, potivit noilor reglementări legale.

Aceste noi numere de înmatriculare vor fi acordate doar autovehiculelor cu emisii zero de CO2 , adică mașinilor pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen. Acordarea lor a fost reglementată printr-un ordin comun publicat în Monitorul Oficial.

„Numere de înmatriculare dedicate mașinilor nepoluante vor funcționa ca un pașaport verde pentru acest tip de autovehicule.

Prin identificarea clară și vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilități celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe și impozite, autoritățile locale, în special cele din marile aglomerări urbane, vor avea un instrument de lucru foarte util”, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Barna, citat într-un comunicat de presă.

Au aparut noi numere de inmatriculare in Romania. Cine le poate obtine si de ce sunt verzi

 

„Cu speranța că vom întâlni cât mai multe mașini cu numere verzi pe străzile din țara noastră”

Schimbarea a fost anunțată și de reprezentanții Ministerului de Interne, care au precizat că această modificare legislativă are drept scop „asigurarea vizibilității acestor categorii de vehicule în traficul rutier, pentru stimularea introducerii pe piață a autovehiculelor de transport nepoluante, inițierea unui cadru legal care să permită facilitarea accesului acestora la infrastructura de reîncărcare cu energie electrică, stabilirea unor politici de transport eco sustenabile, menite să facă față traficului intens, precum și protejarea mediului înconjurător”.

„Acesta este primul număr de înmatriculare verde eliberat.

De ce verde? Fiindcă poți face diferența! Protejează și tu mediul înconjurător!

Vă reamintim că, de astăzi, cele 17.000 de vehicule electrice înmatriculate în România pot beneficia de numere de culoare verde.

În cazul mașinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a „numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere, începând de astăzi.

Prin introducerea numerelor de înmatriculare de culoare verde pentru mașinile nepoluante se dorește creșterea vizibilității acestor tipuri de vehicule și încurajarea celorlalți participanți la trafic să opteze pentru astfel de mijloace de transport.

Cu speranța că vom întâlni cât mai multe mașini cu numere verzi pe străzile din țara noastră, vă dorim o zi frumoasă, fără probleme în trafic!”, a fost mesajul publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...