Atenționare meteo pentru toată România. Ce se întâmplă cu vremea până pe 2 octombrie, trebuie să fim pregătiți

Andra Daoud 19.09.2022, 16:08
Atenționare meteo pentru toată România. Ce se întâmplă cu vremea până pe 2 octombrie, trebuie să fim pregătiți

După zilele cu temperaturi ridicate, toamna își intră serios în drepturi în ultima decadă a lunii septembrie. Vremea va fi schimbătoare, iar temperaturile vor coborî în majoritatea regiunilor, potrivit prognozei emise de Administrația Națională de Meteorologie. Nici precipitațiile nu vor lipsi în ultima parte a acestei luni.

Ce se întâmplă cu vremea în perioada următoare

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru perioada următoare, valabilă până pe 2 octombrie. Toamna își intră serios în drepturi, iar vremea se va răci cinsiderabil în toată țara. Precipitațiile își fac și ele simțită prezența în majoritatea regiunilor.

În Banat finalul primei săptămâni vine cu vreme deosebit de rece, cu maxime care se vor situa între 16 și 18 grade și minime cuprinse între 4 și 7 grade. După data de 25 septembrie se va mai încălzi, după care nu vor mai fi variații semnificative. Se vor semnala precipitații mai ales între 19 și 22 septembrie și între 26 septembrie și 2 octombrie.

În Crișana, prima săptămână aduce de asemenea valori termice scăzute, iar minimele și maximele vor fi similare cu cele înregistrate în Banat. Spre finalul intervalului se încălzește, iar precipitațiile se vor semnala mai ales în intervalele 19-23 septembrie și 26 septembrie – 2 octombrie.

În Transilvania vom avea temperaturi mai mici decât cele normale pentru această perioadă, cu valori termice cuprinse între 13 și 15 grade. În intervalele 19-23 septembrie și 26 septembrie – 2 octombrie crește probabilitatea apariției precipitațiilor. După data de 26 septembrie, temperaturile vor crește în medie cu 5 grade.

În Maramureș vremea va fi deosebit de rece la finalul primei săptămâni, cu maxime cuprinse între 13 și 16 grade și minime ce se vor încadra între 4 și 6 grade. Crește probabilitatea de ploi în intervalul 19-22 septembrie și, respectiv, 26 septembrie – 2 octombrie.

Atentionare meteo pentru toata Romania. Ce se intampla cu vremea pana pe 2 octombrie, trebuie sa fim pregatiti
Se intorc ploile in majoritatea regiunilor

La munte se vor semnala lapoviță și ninsoare

În Moldova, temperatura medie va fi sub cea normală pentru această perioadă, maximele fiind cuprinse între 13 și 17 grade, iar minimele între 5 și 8 grade. După data de 27 septembrie, valorile termice vor crește cu 5 grade, în medie. Între 19 și 23 septembrie, precum și după data de 26 septembrie crește probabilitatea de ploi.

În Dobrogea temperaturile maxime se vor încadra între 13 și 15 grade, iar minimele între 3 și 5 grade. În a doua săptămână a intervalului, valorile termice vor crește cu 5-6 grade, însă va crește și probabilitatea apariției precipitațiilor.

În Muntenia și Oltenia maximele nu vor depăși 21-22 de grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 8-9 grade. După data de 27 septembrie crește probabilitatea de ploaie în ambele regiuni. În a doua săptămână a intervalului, valorile termice vor crește cu aproximativ 5 grade Celsius, după care nu vor mai fi variații termice semnificative.

La munte vremea va fi rece, cu maxime cuprinse între 4 și 8 grade, în timp ce minimele vor coborî sub pragul înghețului. În a doua parte a intervalului vremea se va încălzi treptat. Va ploua aproape zilnic, iar la altitudini de peste 1.600 de metri vor apărea lapovița și ninsoarea.

Urmăriți Impact.ro și pe