Atenție, șoferi, se schimbă sistemul de monitorizare a traficului. Se dau amenzi mult mai ușor

Ana Anitoiu 17.11.2022, 11:58
Atenție, șoferi, se schimbă sistemul de monitorizare a traficului. Se dau amenzi mult mai ușor

Se schimbă sistemul de monitorizare a traficului, iar polițiștii rutieri vor putea da amenzi mult mai ușor acelor șoferi care încalcă regulile de circulație. Un proiect de lege referitor la această modificare a fost adoptat în ședința de miercuri a Guvernului.

Cum se schimbă sistemul de monitorizare a traficului

Mai exact, sistemul de monitorizare a traficului va fi schimbat, peste câțiva ani. Acesta va deveni unul integrat, se va numi „e-SIGUR” și va conține, printre altele, 500 de camere video și 300 de radare mobile.

Prin intermediul noului sistem de monitorizare a traficului, datele referitoare la circulația rutieră vor fi procesate automat. Sistemul e-SIGUR va semnaliza posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice sau posibila prezență în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară.

De asemenea, sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR le va oferi polițiștilor informații despre posibila prezență în trafic a unor vehicule care circulă fără achitarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri.

Semnalul de alarma tras de politistii rutieri. Ce obicei ilegal au observat tot mai des la soferii romani
Politist rutier. Foto: Inquam Photos / George Calin

Ce date va mai semnaliza noul sistem de monitorizare a traficului

Totodată, noul sistem de monitorizare a traficului va culege și transmite date despre încălcări ale regulilor de circulație referitoare la: limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum; interdicţia sau restricţia de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare; precum și semnificaţia culorii roşii a semaforului.

Mai mult, „e-SIGUR” le va oferi polițiștilor rutieri date privitoare la încălcări în ceea ce privește: interdicția de a conduce pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată; trecerea la nivel cu calea ferată; și la interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Prin acest proiect se va modifica Codul rutier, astfel încât să fie posibilă comunicarea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, întocmit ca înscris în formă electronică, cu ajutorul unor platforme informatice destinate furnizării de servicii electronice.

Ca să se poată aplica, acest proiect de lege trebuie să fie adoptat de Parlament, după care să fie promulgat de președintele țării, Klaus Iohannis, și publicat în Monitorul oficial. Sistemul e-SIGUR va fi operaționalizat în termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a legii.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...