Atenție șoferi, se schimbă codul rutier. Riști să rămâi fără permisul de conducere pentru un an de zile

Stan Filon 10.03.2023, 13:04
Atenție șoferi, se schimbă codul rutier. Riști să rămâi fără permisul de conducere pentru un an de zile

Vești importante pentru șoferii din România! Aceștia pot rămâne fără permisul de conducere pentru un an, dacă încalcă regulile de circulație. Vorbim despre șoferii care au permise de conducere eliberate în alte state. Pentru ei a fost modificat în luna februarie Codul Rutier.

Atenție șoferi, se schimbă codul rutier

Așadar, Codul Rutier a fost modificat în luna februarie pentru a fi adăugate detalii importante în ceea ce îi privește pe cetățenii români care a obținut permise de conducere în alte state. Regulamentul de aplicare a Codului Rutier a fost modificat recent. Una dintre noile prevederi îi vizează pe cei care au obținut permisul de conducere într-o țară străină. Prin regulamentul de aplicare a Codului Rutier au fost clarificate o serie de reguli de circulație și s-au introdus noi atribuții pentru polițiști.

În noul regulament sunt stabilite condițiile în baza cărora se poate aplica interdicția de a conduce mașini pe teritoriul țării noastre pentru șoferii ce dețin permise de conducere străine. Mai exact, în luna februarie, prin HG 130/2023, a fost completat regulamentul (HG 1.391/2006) cu prevederile necesare punerii în aplicare a interdicției de a conduce autovehicule pe teritoriul României pentru titularii permiselor de conducere eliberate de o autoritate străină.

Atentie soferi, se schimba codul rutier
Atentie soferi, se schimba codul rutier

Șoferii pot rămâne fără permis timp de un an de zile

În cazul posesorului unui permis auto eliberat de o autoritate străină, condamnat pentru abateri grave de la legislația rutieră, Codul Rutier permite impunerea interdicției de a mai conduce vehicule pe teritoriul României. Măsura poate fi luată pentru o perioadă de un an și intră în vigoare, a doua zi după ce hotărârea judecătorească rămâne definitivă. Procedura de aplicare a acestei reguli este stabilite prin regulamentul de aplicare.

Interdicția se aplică în cazul unei condamnări definitive pentru o infracțiune care a avut loc în urma încălcării legislației rutiere. În cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină, interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României este stabilită de către șeful serviciului poliției rutiere pe a cărei rază de competență a fost constatată fapta. Acesta va aplica măsura în baza unei hotărâri judecătorești definitive.

„Permisul de conducere reținut, însoțit de dispoziția privind interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României, se transmite de către serviciul poliției rutiere care a dispus interdicția la autoritatea străină care l-a eliberat, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la emiterea dispoziției”, se arată în regulament.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...