Atenție, șoferi! Anunțul de ultimă oră făcut de Primăria Capitalei. Când va începe ridicarea mașinilor parcate neregulamentar

Stefan Daniel 20.08.2019, 18:17
Atenție, șoferi! Anunțul de ultimă oră făcut de Primăria Capitalei. Când va începe ridicarea mașinilor parcate neregulamentar

Ridicarea mașinilor devine iar serioasă în București, după îndemnul legislativ al Primăriei Capitalei. Poliția rutieră a anunțat că dispune de tot ce are nevoie ca să-ți ridice mașina în cazul în care ai parcat-o neregulamentar. Pe lângă faptul că rămâi fără automobil, mai trebuie să plătești și o amendă usturătoare. Amenda poate să fie de până la 500 de lei, în funcție de autovehicul. Rămâne de văzut dacă autoritățile chiar se vor ține de cuvânt, de data asta.

Ridicarea mașinilor parcat neregulamentar: de când începe „vânătoarea” de automobile care încalcă legea

Atenție, șoferi! Anunțul de ultimă oră făcut de Primăria Capitalei. Când va începe ridicarea mașinilor parcate neregulamentar
Ridicarea mașinilor devine iar sperietoarea bucureștenilor care parchează ilegal

Nu este nimic nou sub soare. Unii bucureșteni au mai trecut printr-o astfel de experiență neplăcută. La un moment dat, operațiunea s-a sistat pentru că era aplicată ineficient și lipsită de profesionalism. Sau nu aveau destul personal ori mașini speciale. Acum, primăria și poliția te asigură că lucrurile vor sta altfel.

„Începem ridicarea maşinilor în mai puţin de o săptămână, pe data de 26 august, de luni. Avem tot ce ne trebuie, platforme, tot. Vor fi două locaţii unde se vor depozita autoturismele ridicate, una pe Metalurgiei, şi cealaltă pe bulevardul Timişoarei”, au declarat, pentru Mediafax, reprezentanţi ai Poliţiei Locale Bucureşti.

Ridicarea mașinilor: care automobile vor fi, mai exact, luate de poliție

Atenție, șoferi! Anunțul de ultimă oră făcut de Primăria Capitalei. Când va începe ridicarea mașinilor parcate neregulamentar
Mașinile ridicate trebuie să fie transportate doar pe platformă și nu pe propriile roți

Situația nu e chiar atât de gravă pe cât pare. Teoretic, nu trebuie să mai lași mașina în spații care incomodează circulația. Interdicția este în continuare interpretabilă, din păcate, iar pietonii vor fi în continuare puși în pericol. Practic, de pe carosabil, automobilele vor ajunge pe trotuar, iar de acolo nu le poate lua nimeni, decât vandaliza.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei, vehiculele staţionate neregulamentar pe drumurile publice care fac parte din reţeaua principală de străzi a municipiului Bucureşti vor putea fi ridicate, transportate, depozitate şi eliberate, în conformitate cu prevederile regulamentului aprobat prin prezenta hotărâre”, se arată în proiectul de hotărâre.

Cine are dreptul să constate contravenția și cum decurge operațiunea de ridicare a mașinii

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor principale din prezentul regulament, precum şi dispunerea măsurii tehnico-administrative de ridicare se fac de către poliţiştii rutieri din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti ori poliţişti locali din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a municipiului Bucureşti.

Agenții constatatori trebuie să înregistreze foto sau video cu mijloace tehnice certificate zona staţionării vehiculului, consemnând aceasta în procesul verbal de constatare a contravenţiei şi dispun în scris aplicarea măsurii tehnico-administrative printr-o dispoziţie de ridicare.

Înainte de ridicare, operatorul va fotografia mşina din mai multe unghiuri pentru a fi evidenţiate eventualele zone deteriorate şi va completa fişa vehiculului ridicat, în care va fi descrisă starea acestuia.

Ce trebuie să cuprindă dispoziția de ridicare a mașinii

 • Formularul trebuie să cuprindă următoarele informații:
 • data şi ora ridicării vehiculului;
 • gradul profesional;
 • numele şi prenumele agentului constatator care dispune măsura tehnico-administrativă;
 • instituţia din care agentul face parte;
 • indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată;
 • menţiuni privind înregistrarea foto sau video a staţionării vehiculului;
 • menţiuni privind avarii vizibile pe vehicul şi date privind numărul de înmatriculare/ înregistrare şi marca vehiculului.

Care este valoarea amenzii și cum îi împiedici să-ți ridice mașina, chiar dacă ai parcat-o neregulamentar

„Transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz, se suportă doar contravaloarea operaţiunii de ridicare. Pentru a-i putea fi restituit vehiculul, proprietarul sau utilizatorul vehiculului trebuie să prezinte acte care atestă dreptul de proprietate sau folosinţă asupra vehiculului”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Tarifele de ridicare sunt:

 • 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv;
 • 270 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone;

Tarife de transport sunt:

 • 150 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv;
 • 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone

În funcţie de perioada de depozitare, calculată din momentul depozitării efective a vehiculului, se percepe un tarif de 150 lei/zi. Prin urmare, pentru un autoturism precum o Dacia Logan, costul de ridicare, transport şi depozitare (pe o zi) ajunge la 500 de lei.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe