Atenție, șoferi! Amendă de până la 1160 de lei pentru această greșeală banală

Amendă de până la 1160 de lei pentru această greșeală banală

Precum cartea de identitate, permisul de conducere este un act cu o valabilitate de 10 ani. Însă din neglijență sau grabă, multă lume uită să-și schimbe permisul după ce acesta a expirat. În cazul în care șoferii circulă cu el ieșit din termenul de valabilitate, pot primi o amendă destul de mare.

Amendă mare dacă ești prins cu permisul de conducere expirat

Codul Rutier prevede că circulația pe drumurile publice cu permisul de conducere expirat reprezintă contravenție și se va sancționa cu amenadă din clasa a III-a de sancțiuni. Potrivit legii, conducătorul auto va primi între 6 și 8 puncte amendă.

Acest lucru înseamna că șoferii vor plăti fie 435 de lei în 15 zile lucrătoare sau 870 de lei, dacă primesc 6 puncte de amendă, fie 580 de lei în 15 zile lucratoare sau 1160 de lei.

Punctul de amendă a fost plafonat la 1450 de lei, încă din 2017. În mod normal, un punct de amendă reprezintă 10% din valoarea salariului minim brut pe economie.

Atenție, șoferi! Amendă de până la 1160 de lei pentru această greșeală banală

Atenție, șoferi! Amendă de până la 1160 de lei pentru această greșeală banală

Cum trebuie să procedezi pentru a-ți reînnoi permisul

În primul rând trebuie să știi că de la cartea de identitate pornește totul. Asigur-te că nu este expirată și că fotografie ei este actualizată.

Următorul pas este să îți obții fișa medicală. Vor fi necesare mai multe controale medicale la specializări precum: neurologie, psihologie și oftalmologie, dar nu numai. Important de precizat este faptul că fără avizul tuturor medicilor la care faci control nu vei fi apt pentru a conduce autovehiculul. Drept urmare, nici nu îți vei putea schimba permisul de conducere.

După ce intri în posesia fișei medicale trebuie să mergi să plătești taxa de permis la orice oficiu CEC Bank, în valoare de 89 de lei.

Pentru următorul pas este nevoie să ai asupra ta o copie a cărții de identitate, permisul de conducere care urmează să expire sau a expirat, în original. În caz că l-ai pierdut, va trebui să prezinți dovada pierderii acestuia, anume un document care atestă faptul că ai declarat pierderea sa.

Înainte de a depune actele va trebui să completezi un formular de solicitare eliberare permis pe care îl poți solicita fizic de la ghișeu, sau pentru a nu mai pierde timpul, îl poți completa online.

Ulterior vei merge la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule (DRPCIV), în cazul celor din Capitală, sau la instituția aferentă din fiecare județ pentru a depune actele.

Ultimul pas pe care va trebui să-l faceți este fotografia pentru permis ce va fi realizată direct la ghișeu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI