Atenție, români, se dau amenzi până la 10.000 de lei. Trebuie mers de urgență la primărie

Beatrice Dumitru 03.11.2022, 14:44
Atenție, români, se dau amenzi până la 10.000 de lei. Trebuie mers de urgență la primărie

Guvernul vrea să înfiinţeze un registru de evidenţă pentru a monitoriza situaţia apelor uzate, în urma unei directive europene care ţine de calitatea mediului. În această situație, persoanele care au fose septice sunt obligate să le declare la primărie, altfel vor fi amendate.

De ce pot primi românii amenzi

Românii care nu sunt racordaţi la sistemul de canalizare și au fose septice în gospodărie au avut termen-limită până pe 30 octombrie să le declare la primărie, ca să fie verificaţi dacă fosa nu poluează și că aceasta este vidanjată de operatori autorizați. Astfel, fiecare primărie este obligată să întocmească un registru al foselor septice din localitate.

În cazul în care nu au declarat fosele septice la primării, românii riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, iar cei care le deţin sunt nevoiți să obţină în termen de șase luni de la terminarea construcţiei un aviz de la gospodărirea apelor. Când în localitate va exista o reţea de canalizare, cetățenii au obligaţia să se racordeze în cel mult un an.

Atenție, români, se dau amenzi până la 10.000 de lei. Trebuie mers de urgență la primărie
Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Sunt foarte multe fose septice care nu respectă standardele minime de epurare a apelor uzate. Sunt foarte multe situaţii când este aproape imposibil de urmărit cine face finalizarea şi unde ajunge apa uzată”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Programul „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare”

Şase din zece români au fose septice şi nu toţi au contracte cu firme de vidanjare. Măsura este necesară pentru „că una din cele mai importante probleme cu care se confruntă România, în domeniul apelor, se referă la implementarea directivei europene privind epurarea apelor uzate urbane”.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Doar patru din zece români au canalizare, în timp ce ceilalţi trebuie să se înscrie în registrul naţional pentru fose septice şi să încheie contracte pentru ca dejecţiile să ajungă în staţii speciale.

Pe de altă parte, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a lansat „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare”, un program prin care familiile vulnerabile vor fi sprijinite financiar de către stat.

Primele ajutoare pot fi deja accesate de la data de 1 noiembrie 2022, iar statul va deconta suma de maximum 1.900 de euro pentru racordarea la canalizare și/sau alimentare cu apă curentă a fiecărei gospodării în parte. Banii vor fi decontaţi de AFM companiilor care vor efectua lucrările de conectare la canalizare.

De acest program beneficiază doar persoanele singure sau familiile cu venoturi financiare modeste, sub salariul minim brut pe țară garantat pe membru de familie, adică 525,50 lei. Prin Programul Național de Redresare și Reziliență, statul are la dispoziţie 168 de milioane de euro pentru lucrări de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă şi la cel de canalizare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...