Atenție, români! Amenzi de zeci de mii de lei pentru această greșeală. E menționat clar în lege

Stan Filon 01.09.2021, 12:09
Atenție, români! Amenzi de zeci de mii de lei pentru această greșeală. E menționat clar în lege

Vin vești proaste pentru mulți români care nu vor mai avea voie să facă ce făceau până acum, chiar dacă îi supărau grav pe vecini și poluau localități întregi cu apucăturile lor. Fapta lor a fost incriminată acum prin lege, așa că vor fi nevoiți să plătească sume impresionate drept amendă.

Amenzi de zeci de mii de lei pentru această încălcare a legii

Așa cum probabil v-ați dat seama, arderea deșeurilor colectate separat a devenit interzisă prin lege, iar cei care vor încălca legislația vor fi nevoiți să plătească amenzi foarte mari. Ordonanță recent apărută în Monitorul Oficial interzice incinerarea deșeurilor colectate separat pentru pregătirea pentru reutilizare și reciclare. Persoanele fizice sau juridice care încalcă legea vor plăti amenzi de ordinul zecilor de mii de lei!

OUG 92/2021, publicată joi, 26 august 2021, în Monitorul Oficial, înlocuiește de la această dată vechea lege privind regimul deșeurilor (Legea 211/2011) și modifică destul de mult regimul juridic aplicabil în acest caz. Înainte, prevederile sale făceau parte dintr-un proiect de lege, însă acesta a fost „transformat” în ordonanță de urgență.

Amenzi de zeci de mii de lei pentru aceasta încalcare a legii
Amenzi de zeci de mii de lei pentru aceasta încalcare a legii

Arderea deșeurilor poate aduce amenzi uriașe

Mai exact, a fost introdusă prin ordonanță interzicerea incinerării deșeurilor colectate separat pentru pregătirea pentru reutilizare și reciclare, singurele exceptate de la această regulă fiind cele care provin din operațiuni de tratare ulterioară colectării, pentru care arderea este cea mai bună alegere din punct de vedere ecologic.

Persoanele fizice care vor încălca legea sunt pasibile de amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei. Au crescut și amenzile pentru abandonarea deșeurilor și eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate. În acest caz, amenzile pentru firme pot ajunge chiar și până la 70.000 de lei, informează avocatnet.ro.

Mai mult decât atât, oamenii trebuie să fie extrem de atenți atunci când fac curat în curți sau pe câmp, deoarece începând din acest an arderea vegetației poate fi sancționată. Concret, o persoană fizică poate să fie amendată cu până la 800 de lei, iar sancțiunea pentru o societate poate ajunge chiar și la 20.000 de lei. Autoritățile speră ca prin această decizie să prevină poluarea dar să evite și incendiile de vegetație.

Nu de puține ori, oamenii de la țară adună resturile vegetale și le dau foc, de multe ori chiar pe câmp, iar din cauza vântului, acestea au devenit adevărate incendii de vegetație, care au mustuit câmpuri întregi. Incendierea voluntară a miriștilor este interzisă și poate aduce amenzi foarte mari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...