Atenţie mare, nu deschideţi aceste mesaje. Un virus puternic circulă zilele acestea pe Facebook

Nicu Stan 02.08.2021, 07:55
Atenţie mare, nu deschideţi aceste mesaje. Un virus puternic circulă zilele acestea pe Facebook

Atenţie mare, nu deschideţi aceste mesaje. Un virus puternic circulă zilele acestea pe Facebook, astfel că nu trebuie să deschideți mesajele suspecte. Avertizarea a fost făcută de Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). Tot ce trebuie să știți, ca să nu picați în plasa hackerilor, în articolul de mai jos.

Un virus periculos circulă zilele acestea pe Facebook. Ce trebuie să faci imediat, dacă ai accesat din greșeală link-ul capcană

Atenţie mare, internauți. Nu deschideţi aceste mesaje, întrucât un virus puternic circulă zilele acestea pe rețeaua de socializare- Facebook.

Un nou virus umblă în aceste zile pe rețeaua de socializare Facebook. Internauții trebuie să fie atenți să nu dea click pe aceste mesaje capcană.

Ce trebuie sa faci daca ai dat click pe link-ul capcana
Ce trebuie sa faci daca ai dat click pe link-ul capcana

Cine a făcut avertizarea

Avertizarea în mediul online vine din partea Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). Prin această avertizare oamenii sunt atenționați cu privire la răspândirea unui link malițios.

Mesajele cu acest link sunt răspândite automat prin Facebook Messenger. Mesajele sunt compuse cu fraze care să ademenească oamenii să dea cât mai repede click pe ele. Spre exemplu acestea apara sub forma: “Apari în acest video“ sau “Seamănă cu tine“.

Cum te atrag atacatorii cibernetici

“Atenție, pe Facebook continuă propagarea mesajelor-capcană de tipul seamănă cu tine, apari în acest video, mesaje care conțin de regulă un link malițios, pe care cel care le-a trimis pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căruia i-a fost transmis mesajul respectiv.

Așadar, ”textul mesajului primit poate fi atât în română, precum și în engleză” au transmis reprezentanții CERT-RO pe pagina oficială de Facebook.

Ce se întâmplă dacă accesezi link-ul

Acest link potențial periculos poate duce către un site de phishing, unde atacatorii iau date importante ale persoanelor care au dat deschis acest link. O a doua variantă este că accesarea link-ului poate duce la instalarea unui software malițios în calculatorulu celui care-l deschide.

În cazul în care internauții primesc astfel de mesaje capcană este important să știe că la mijloc se află o virusare în masă și nu este indicat să dea click pe link-ul primit, sub nicio formă.

Ce trebuie să faci dacă, din greșeală, ai dat click pe link-ul capcană

Cu toate astea, în situația în care o persoană a accesat link-ul respectiv este recomandat să urmeze anumiți pași:

”-Parola de la contul de Facebook trebuie schimbată cât mai repede cu putință.

-Persoana în cauză trebuie să se asigure că anumite aplicații nu au permisiunea de a se activa prin Facebook.

-Pe lângă aceste două măsuri enumerate mai sus este recomandată:

-Efectuarea unei scanări cu ajutorul unui proram de anti-virus

-Verificarea aplicaților instalate pe dispozitiv și asigurarea că nu au fost adăugate altele noi

-Verificarea setărilor de confidențialitate, pentru a verifica dacă nu s-au produs modificări la acest punct”, informează CERT-RO.

Urmăriți Impact.ro și pe