Atenţie mare. Această boală poate fi agravată dacă obişnuieşti să mănânci banane. Când este, de fapt, periculos fructul

Iancu Andreea, Anca Manolica / 20.01.2021, 14:12
Atenţie mare. Această boală poate fi agravată dacă obişnuieşti să mănânci banane. Când este, de fapt, periculos fructul

Bananele reprezintă dulcele sănătos pe care unii dintre noi îl alegem în detrimentul produselor cu zahăr artificial. Deși este un fruct cu numeroase beneficii pentru organism, banana poate duce la o situație neplăcută în cazul unei afecțiuni de care suferă mulți români. Aceasta poate fi agravată dacă obișnuiești să mănânci banane.

Beneficiile nutritive ale bananei

Banana reprezintă o sursă importantă de potasiu, pectine, magneziu, vitamina C şi vitamina B6, precum şi antioxidanţi, aceștia din urmă fiind responsabili pentru protecţia organismului faţă de radicalii liberi la care suntem expuși zilnic. De asemenea, conţinutul ridicat de fructooligozaharide, substanţe cu proprietăți prebiotice, banana ajută la o bună absorbţie a calciului. Pectina, un tip de fibră solubilă prezentă în banane, asigură funcționarea eficientă a sistemului digestiv, previne atât constipația cât și diareea.

Și starea psihică poate fi îmbunătățită dacă obișnuiești să mănânci banane. Conținutul de triptofan, serotonină și norepinefrină ajută la prevenirea depresiei și induc o stare de bine, de relaxare. Totodată, vitamina B6 previne starea de iritare sau schimbările bruște de dispoziție. În ciuda tuturor acestor aspecte pozitive, bananele pot fi nocive pentru persoanele care suferă de diabet.

Banana, un fruct bogat în nutrienți foto - Pexels
Banana, un fruct bogat în nutrienți
foto – Pexels

Diabeticii trebuie să respecte un regim alimentar strict

Diabetul reprezintă una dintre cele mai comune afecțiuni ale sistemului endocrin. Acesta se declanșează atunci când insulina, un hormon ce participă la micșorarea cantității de glucoză din sânge, nu se găsește la nivelul optim. Astfel, problemele apar atunci când pancreasul nu mai produce insulina necesară, ori când organismul nu mai folosește în mod eficient acest hormon. Glucoza nu se mai transformă în energie și se acumulează în organism într-o cantitate mult prea mare, declanșându-se diabetul zaharat.

Persoanele care suferă de diabet trebuie să respecte un regim strict de alimentație pentru a putea ține această boală sub control. De aceea, unele alimente sunt total interzise pentru această categorie de bolnavi. Deși fructele sunt considerate alimente extrem de benefice pentru organism, cei care suferă de diabet trebuie să le evite pe cât posibil pentru că acestea pot agrava starea de sănătate.

Banana poate fi fatală pentru aceia care suferă de afecțiuni ale rinichilor foto - Pexels
Banana poate fi fatală pentru aceia care suferă de afecțiuni ale rinichilor
foto – Pexels

Diabetul poate fi agravat dacă obișnuiești să mănânci banane

Bolnavii de diabet trebuie să consume cu moderație diferite alimente, în funcție de stadiul bolii. Cu toate acestea, un fruct este total interzis diabeticilor. Acesta este banana, care în ciuda conținutului bogat în fibre și vitamine esențiale, conține și trei zaharuri naturale. Pentru oamenii cu un clinic sănătos, banana poate înlocui nevoia de dulce, însă dacă ești diabetic trebuie să eviți să mănânci banane.

Bananele sunt bogate în fibre, potasiu şi magneziu şi conţin trei zaharuri naturale – glucoză, fructoză şi zaharoză – ele constituie o alternativă perfect sănătoasă la dulciurile din comerţ, care sunt pline de aditivi chimici şi zahăr. Fructele proaspete şi coapte pot regla nivelul de magneziu din corp, favorizând o recuperare rapidă după eforturi fizice sau mentale. Sunt consumate cu precădere de către sportivii de performanţă, în caz de efort fizic susţinut, a explicat medicul Denisa Zaharia pentru Adevărul.

Dincolo de conținutul ridicat de zahăr, bananele reprezintă un pericol pentru diabetici din cauza potasiului. Creșterea nivelului de potasiu în sânge este dăunătoare pentru rinichi. Cei care au probleme cu eliminarea potasiului din sânge pot ajunge într-o situație fatală dacă mănâncă banane.

Medicamentele beta-blocante prescrise pentru boli de inima pot provoca creşterea nivelurilor de potasiu din sânge. Alimentele bogate în potasiu ar trebui consumate cu moderaţie atunci când se iau beta-blocante. Prea mult potasiu poate fi dăunător pentru cei ai căror rinichi nu sunt pe deplin funcţionali. În cazul în care rinichii sunt în imposibilitatea de a elimina excesul de potasiu din sânge, consumul de potasiu în exces ar putea fi fatal, a explicat Denisa Zaharia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI