Atenție la sărbătorile de iarnă. Omicron poate avea simptome asemănătoare mahmurelii, avertizează experții

Atenție la sărbătorile de iarnă. Omicron poate avea simptome asemănătoare mahmurelii, avertizează experții

În aceste sărbători de iarnă ar trebui să acorzi o atenție deosebită sănătății tale. Noua variantă de Covid, numită Omicron, este deja în România și totul pare să indice că se răspândește mult mai ușor. Datele despre această tulpină sunt încă în curs de actualizare și una dintre ele este deranjantă, din cauza asemănării sale cu simptomele mahmurelii, o senzație care apare după mai multe pahare de băuturi alcoolice.

Tulpina Omicron, confundată cu mahmureala

Potrivit experților, starea de rău provocată de tulpina sud-africană ar putea fi confundată cu simptomele aportului excesiv de alcool (frecvent în acest sezon) și, în consecință, infecția cu Omicron poate fi tratată târziu.

Într-un raport publicat în tabloidul birtanic The Sun, dr. Adam Caputa a subliniat că simptomele acestei variante cunoscute sub numele de Omicron pot fi confundate cu cele ale mahmurelii. Medicul susține că disconfortul este prezent într-un mod „subtil”, așa că specialistul sfătuiește ca persoana afectată să fie supusă imediat unui test rapid anti-Covid.

„În această perioadă a anului, oamenii se distrează mai mult decât de obicei. Din cauza alcoolului, te trezești a doua zi răvășit și presupui că este doar o urmare a distracției”, a spus medicul de familie din Londra, dr. Adam Caputa.

Care sunt simptomele asemănătoare

Din păcate, s-ar putea să nu fie asta, ci ai putea avea de-a face și cu Covid. Simptomele noii variante Omicron „par a fi mai variate și mai subtile decât Delta” și pot, spune Adam, „în stadiile incipiente, să imite simptomele mahmurelii”.

Semnele de Omicron, inclusiv oboseală extremă, o durere de cap și dureri musculare, pot fi „toate confundate cu o mahmureală”, la fel ca o zgârietură în gât („mai degrabă decât o durere în gât”). Deci, după o noapte de băutură, poate fi mai greu decât te-ai fi așteptat să îți dai seama dacă alcoolul este vinovat de starea ta.

Pericolul Omicron: „Vaccinarea singura nu va fi suficienta pentru a invinge noua varianta Covid-19”

Un specialist ne învață cum să facem diferența între cele două stări

Cheia, spune Adam, este cât timp rămân simptomele de „mahmureală”.

„După aproximativ 24 de ore, ne-am aștepta, în mod normal, ca o mahmureală să treacă și toate simptomele să dispară – așa că, dacă acest lucru persistă, considerăm că poate fi o infecție cu Omicron”, a explicat Caputa.

„Dacă odihna, mâncarea și odihna pe canapea îți îmbunătățesc simptomele (…), probabil că nu este Omicron” , a subliniat medicul Adam Caputa, care a reiterat importanța de a „asculta” organismul și de a detecta rapid orice modificări care apar.

S-ar putea să crezi că ar fi o coincidență destul de nefericită să fii doborât de mahmureală și Covid în același timp, dar, de fapt, cronologia de la expunerea până la apariția simptomelor, „poate fi mai scurtă cu Omicron decât variantele anterioare”, a mai dezvăluit expertul.

Cele mai frecvente simptome ale noii variante de Covid

Conform datelor publicate de medicii din Africa de Sud, printre cele mai frecvente simptome care apar la infectarea cu mutația Omicron sunt: dureri sau mâncărimi în gât; congestie nazală; tuse seacă și dureri musculare, în special în partea inferioară a spatelui.

Pentru a avea grijă de sănătatea ta în acest sezon de iarnă și de sărbători, respectă măsurile sanitare existente: ​​distanțarea socială, folosirea măștilor de față și spălarea frecventă a mâinilor. Totodată, sunt importante îmbrăcămintea adecvată și mâncarea sănătoasă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...