Atenție, coronasceptici! Baba cu coasa nu-și ia concediu

Dan Mlădinoiu 07.10.2020, 16:13
Atenție, coronasceptici! Baba cu coasa nu-și ia concediu

De la bun început se impune să pricepem că este mai mult decât necesară admiterea faptului că molima – 19 a mai urcat un etaj. De la “bad to worst”. Nu mai e de joacă. Nici nu a fost. Poate, oarecum, la începutul pandemiei să fi existat în lume un mixaj între curiozitatea știrii și ignorarea ei.

Cu timpul însă, aproape întreaga planetă a căzut la pat. La propriu

S-a ajuns totuși la stadiul nedorit de nimeni, în care pentru foarte mulți români funcționează binomul “tu nu înțelegi, iar eu nu-ți pot explica”, unde “eu” înseamnă cetățeanul obișnuit, dotat cu logică sănătoasă și instinct de conservare.

Dacă persoana mea nu reușește să convingă un negaționist căpățânos, poate o fac purtătorii de prestigiu, medicii, cu ale lor probități profesionale și morale fără echivoc. Deoarece, cunoașterea vorbește, iar înțelepciunea – de-o fi existând – ascultă. Cel puțin până acum, “rebelii” cauzei pierdute au văzut în doctorii Tătaru, Rafila, Arafat ș.a. niște căpcăuni manipulatori, adepți ai vreunei secte conspiraționiste, oameni puși pe căpătuială, veroși, ipocriți, dedublați.

Atentie, coronasceptici! Baba cu coasa nu-si ia concediu!
Atentie, coronasceptici! Baba cu coasa nu-si ia concediu!

Ei bine, pe baricada ce luptă cu acest flagel mondial s-a alăturat, încă de la început,  celor amintiți un cavaler în armură albă. Este vorba despre doctorul Virgil Musta, șef de Secție la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara. Medicul primar, cadru universitar la UMF din orașul de pe Bega, este foarte apreciat, pe bună dreptate, pentru reușitele sale în vindecarea pacienților izbiți de coronavirus. Seriozitatea și omenia sa provin dintr-un arbore genealogic, cu ramuri și rădăcini atestate documentar, de peste un sfert de mileniu.

Omul Sănătății menționat ne livrează cel mai recent și cumplit avertisment: “Intrăm într-o fază necontrolabilă a pandemiei Covid-19. Nu mai este vorba de prima sau a doua cocoașă a valului. Va fi o presiune extraordinară și multă tragedie în familiile noastre. Pacienții nu vor mai avea loc în spitale și vor muri acasă”.

”Nu cred că poate fi contrazis. Elementele sunt prea evidente”

Până ieri au murit 5121 de români din pricina infectării cu Covid, în vreme ce numărul celor loviți de boală a crescut la aproape 140.000. Iată cât de copleșit este sistemul medical românesc!

Cu siguranță, mii de Einsteini înțărcați mai devreme decât originalul pe motiv de precocitate vor lua peste picior această evidență incontestabilă. Capetele lor tronconice, bântuite de răzvrătiri fără temei, de revoltă împotriva realității, vor așeza pe gramofonul răspândac, potrivit cortexurilor aflate în stare rudimentară de care dispun, aceeași placă zgârâiată și colbuită: minciuni, vânzări de țară, afaceri oneroase, îngrădiri de drepturi constituționale etc. Prostul ratează toate ocaziile în care ar fi putut să tacă. Cum îi poți extrage pe acești oameni din glodul genunii în care singuri au plonjat?

În interiorul fiecărui om este o luptă între doi lupi, cel rău și cel bun. Mereu câștigă acela pe care îl hrănești. Această perfidă și letală pandemie are nevoie de aliați pentru a-și face numărul. Criza nu e importantă, ci cum o traversezi. Or, cu creiere înghețate (brain freeze) la prima gradație după zero, misiunea depășirii dezastrului se îndreaptă către imposibil. Adevărata ignoranță, pentru a folosi un eufemism, nu este absența cunoașterii, ci refuzul de a o dobândi. Dacă pe schița acestei pânze așezăm un retorism gol și o pustietate rațională, putem “admira” o natură moartă cu proști și guri sparte.

“Până la urmă, cheia fericirii este să-i ții departe pe idioți”, ne sfătuiește celebrul actor, Morgan Freeman. Cetățean american condus de un președinte, care, lovit de coronavirus, înconjurat de o armată de somități în medicină, a intrat de două ori în lipsă de oxigen. Nouă, românilor, nu ne rămâne, în optica mea, decât tratamentul unei noi stări de urgență sau carantinarea.

Urmăriți Impact.ro și pe