Atacuri în prima ședință de Guvern fără ALDE: ce i-a transmis Viorica Dăncilă președintelui Klaus Iohannis

Alexandru Ioanid 09.09.2019, 16:32
Atacuri în prima ședință de Guvern fără ALDE: ce i-a transmis Viorica Dăncilă președintelui Klaus Iohannis

Guvernul s-a reunit, luni, în prima ședință de Guvern fără miniștrii ALDE. Deși Viorica Dăncilă vorbea de un blocaj guvernamental, Executivul s-a reunit totuși. Iar premierul nu a ratat ocazia să-l atace în termeni duri pe președintele Klaus Iohannis.

Viorica Dăncilă a lansat mai multe atacuri la adresa președintelui Klaus Iohannis, luni, chiar în debutul ședinței de Guvern. Premierul i-a reproșat șefului statului că întreține blocajul guvernamental și criza politică de la București.

Șefa Guvernului s-a referit la refuzul președintelui de a accepta remanierea guvernamentală, adică miniștrii propuși de Viorica Dăncilă. Premierul vorbea de un blocaj guvernamental pentru că nu se pot convoca ședințe de Guvern.

Totuși, la Palatul Victoria a fost convocată o astfel de întrunire.

Dăncilă a ieșit la atac: ce-i transmite președintelui Klaus Iohannis

Angajat în Guvern cu salariu mai mare decât al Vioricăi Dăncilă. Ce a făcut premierul când a aflat

După ieșirea ALDE de la guvernare, trei ministere au rămas fără titulari. Viorel Ilie, Grațiela Gavrilescu și Anton Anton au demisionat de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, de la Mediu, respectiv de la Energie.

În locul lor, premierul i-a propus ca interimari pe Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Ministerul Mediului și pe Ștefan Radu Oprea la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul. Președintele a refuzat, însă, aceste propuneri. A semnat decretele privind demisiile celor de la ALDE, dar nu a fost de acord cu cei propuși la înlocuire.

Așa s-a ajuns într-un blocaj guvernamental, după cum susținea chiar Viorica Dăncilă.

În debutul ședinței de luni, Viorica Dăncilă l-a acuzat pe Klaus Iohannis de „abuz de putere și de abuz constituțional” pentru că a refuzat numirea interimarilor. Totuși, Viorica Dăncilă pare împăcată cu gândul că trebuie să treacă testul Parlamentui și spune că nu are temeri în acest sens.

„Situația creată de președintele Iohannis ignoră reguli și decizii CCR și poate produce consecințe grave pentru cetățeni și relațiile cu partenerii externi. Refuzul este un abuz constituțional și de putere pe care Klaus Iohannis își permite să-l facă la adăpostul imunității totale pe care o are. CCR a stabilit deja în 2018 că președintele nu are nici un drept să refuze aleatoriu numirile miniștrilor interimari. Nu ne temem și luăm în calcul restructurarea Guvernului în Parlament. Am identificat măsurile pentru a depăși această situație de blocaj”
Viorica Dăncilă, premierul României

Nu ne temem de restructurarea Guvernului”, a insistat Viorica Dăncilă, deși calculele nu-i sunt favorabile. PSD nu are majoritatea necesară pentru a obține  votul de încredere, iar Executivul mai este amenințat și de o moțiune de cenzură.

Citește și Dăncilă, la mâna lui Iohannis în cazul noilor miniștri 

Urmăriți Impact.ro și pe