Atacul dur al lui Joe Biden la adresa lui Vladimir Putin. Cum ar putea influența războiul din Ucraina declarația președintelui american

Beatrice Dumitru 28.03.2022, 19:29
Atacul dur al lui Joe Biden la adresa lui Vladimir Putin. Cum ar putea influența războiul din Ucraina declarația președintelui american

În timpul vizitei din Polonia, președintele american Joe Biden a spus că Vladimir Putin nu mai poate rămâne la putere, declarație care a făcut înconjurul lumii și a declanșat o furtună politică internațională. Întors la Washington duminică seara, acesta a precizat că nu a cerut schimbarea regimului în Rusia, la fel cum au susținut și oficiali de la Casa Albă. Ce ar putea însemna această declarație?

Atacul lui Joe Biden la adresa lui Vladimir Putin

Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu mai poate rămâne la putere”, a fost atacul dur al lui Joe Biden la adresa lui Vladimir Putin în fața refugiațialor ucraineni, în timpul vizitei din Polonia. Kremlinul a acuzat comentariile „alarmante” ale președintelui american, în plină ofensiva rusă în Ucraina.

Dar remarca a apus în dificultate administrația SUA și ar putea provoca probleme grave. Unele ar putea fi strategice și ar putea avea un impact asupra cursului viitor al războiului și speranțelor pentru o încetare a focului. Altele sunt politice și se referă la statutul lui Joe Biden în țara sa, pe fondul unui torent de critici republicane, și la nivel internațional, în timp ce el încearcă să mențină coaliția occidentală unită, notează CNN.

Atacul dur al lui Joe Biden la adresa lui Vladimir Putin. Cum ar putea influența războiul din Ucraina declarația președintelui american
Joe Biden, atac fără precedent la adresa lui Vladimir Putin.

Ce ar putea însemna declarația lui Joe Biden

  • Comentariul președintelui a escaladat periculos tensiuni deja mari în cea mai proastă confruntare dintre Occident și Rusia din ultimele decenii?
  • A zdruncinat încrederea internațională în reunirea alianței NATO într-un front unit împotriva Moscovei? Și va putea Putin să exploateze neliniștea față de comentariile lui Joe Biden în capitalele europene?
  • Ideea că Joe Biden speră să răstoarne regimul lui Vladimir Putin, chiar dacă SUA spun că nu este adevărat, îl va determina pe liderul rus să nu cedeze în negocierile cu Ucraina sau îl va determina să intensifice războiul împotriva civililor?
  • Retorica usturătoare a lui Biden despre Putin a exclus, în mod efectiv, orice cale diplomatică directă sau întâlniri între principalele puteri nucleare ale lumii și ar putea pune în pericol pacea globală dacă acestea nu pot comunica într-o viitoare criză care amenință umanitatea?
  • Reacția umană a lui Biden de la întâlnirea cu refugiații ucraineni va fi în curând depășită de oroarea zilnică a războiului sau va ajunge să fie văzută ca o poziție morală puternică care a schimbat modul în care lumea îl vede pe liderul rus?
  • Din moment ce Moscova vede deja sancțiunile occidentale extrem de dure, ca un război economic și având în vedere viziunea lui Vladimir Putin cu privire la o conspirație a Occidentului și rolul în înfrângerea Uniunii Sovietice, pot câteva cuvinte să înrăutățească lucrurile?

După viteza cu care oficialii administrației au reacționat pentru a clarifica declarația lui Biden, a fost clar că știau că ar putea fi o mare problemă care ar putea înrăutăți o confruntare geopolitică europeană. Un oficial de la Casa Albă a precizat că președintele american nu s-a referit la schimbarea regimului și a vrut să spună că „Nu i se permite lui Putin să exercite putere asupra vecinilor săi sau asupra regiunii”. 

Nu avem o strategie de schimbare a regimului în Rusia sau oriunde altundeva. În acest caz, așa cum este în orice caz, depinde de poporul țării în cauză. Ține de latitudinea poporului rus”, a declarat și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în Israel.

Dar o remarcă cu astfel de implicații, într-o perioadă de tensiuni mari, trebuia în mod clar clarificată. Orice idee că SUA ar vedea conflictul ca o încercare de a-l detrona pe Putin ar fi periculoasă, deoarece ar duce la o confruntare directă între Statele Unite și Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...