Atacul de Noapte de la Târgoviște, un moment definitoriu din istoria Țării Românești

Daniela Alexandru 17.06.2021, 15:27
Atacul de Noapte de la Târgoviște, un moment definitoriu din istoria Țării Românești

Atacul de Noapte de la Târgoviște. Unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Țării Românești a avut loc acum 559 de ani, în vremea domniei lui Vlad Țepeș, unul dintre cei mai cunoscuți domnitori, atât pentru faptele sale, dar și pentru legendele care au înconjurat domnia sa. În noaptea dintre 16 și 17 iunie 1462 a avut loc Atacul de Noapte de la Târgoviște.

Atacul de Noapte de la Târgoviște

Atunci, armata condusă de Vlad Țepeș a atacat impresionanta armată otomană, condusă de Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului.

Spunem că Vlad l-a bătut pe Mahomed al II-lea și poate că la prima vedere nu pare cine știe ce, dar Mahomed a cucerit, în 1453, Constantinopolul și asta a reprezentat un șoc deoarece Constantinopolul reprezenta capitala creștină a Europei de Est, iar toate marile puteri îl considerau pe Mahomed de neoprit.

Inclusiv Papa Pius al II-lea lasă o scrisoare în care descrie starea deplorabilă a creștinătății din punct de vedere militar și concluzionând că nimeni nu-l va opri pe Mahomed al II-lea. Însă, contrar percepției generale Vlad Țepeș atacă imperiul otoman în iarna dintre anii 1431 și 1462. În vara următoare Mahomed organizează invazia Țării Românești, cu întreaga a oaste, lucru care nu se prea întâmpla, povestește pentru ziarul nostru istoricul Vasile Lupașc.

Cum s-a gândit Vlad Țepeș să-i păcălească pe turci?

Românii i-au păcălit pe otomani și au reușit să facă imposibilul.

După un război de hărțuire, în noaptea dintre 16 și 17 iunie 1462, Vlad Țepeș, îmbrăcat în turc, intră singur în tabăra otomană, înaintează până la cortul sultanului și îl execută pe cel care dormea acolo. Imediat după acest episod, 7000 de oșteni români, îmbrăcați și ei în turci, au năvălit în tabăra otomană, strigând ca și Vlad, în limba turcă pe care o vorbea perfect, „Valahii îmbrăcați în turci au intrat în tabără și l-au omorât pe sultan! Fugiți!”. După câteva ceasuri de luptă, românii lui Vlad s-au retras pe nesimțite, lăsându-i pe turci să se lupte între ei până dimineață. Prin acest episod, petrecut lângă capitala de atunci, Târgoviște, Vlad Țepeș Drăculea a salvat nu doar Țara Românească, ci întreaga Europă, continuă istoricul Vasile Lupașc.

Unele izvoare spun că dimineața, când luptele s-au încheiat, otomanii și-au dat seama că au pierdut peste 30.000 de oameni, în timp ce de partea românilor puteau număra doar vreo 200 de morți. Atunci Mahomed a cerut retragerea oastei, moment în care sultanul și oamenii săi au asistat la priveliști care au înspăimântat și mai tare oastea otomană: o pădure de țepi în care atârnau o mulțime de turci uciși în timpul bătăliei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags: