Atac în Marea Neagră. Marina ucraineană susține că a lovit nava rusească Vasily Bekh. Remorcherul se îndrepta către Insula Șerpilor

Badea Violeta 17.06.2022, 14:30
Atac în Marea Neagră. Marina ucraineană susține că a lovit nava rusească Vasily Bekh. Remorcherul se îndrepta către Insula Șerpilor

La primele ore ale dimineții, armata ucraineană a publicat imagini video cu o navă rusă, Vasily Bekh, care a fost atacată în timp ce se îndrepta spre Insula Șerpilor, teritoriu capturat de marina rusă la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina. Imaginile arată cum două rachete lovesc remorcherul despre care se crede că se afla la 19 mile est de Insula Șerpilor.

Ucraina aruncă în aer un remorcher rusesc care se îndrepta către Insula Șerpilor

Marina ucraineană a afirmat vineri, 17 iunie, că a lovit o navă rusă care transporta sisteme de apărare antiaeriană către o insulă strategică din Marea Neagră.

Într-o postare pe rețelele sociale, ucrainenii anunță că Vasily Bekh a fost folosit pentru a transporta muniție, arme și personal pe Insula Șerpilor, care este vitală pentru protejarea căilor maritime din portul cheie Odesa.

„În această dimineață, în Marea Neagră, remorcherul Flotei Mării Negre „Vasili Bekh” a fost lovit de rachete în timp ce transporta muniție, arme, personal și rachete „TOR” pe Insula Șerpilor”, a transmis şi guvernatorul Odesei, Maksim Marchenko.

Mai multe surse rusești neoficiale susțin că 10 din cei 33 de membri ai echipajului de la bord sunt dispăruți, iar restul sunt răniți. Conform celor de la The Guardian, un videoclip care surprinde momentul în care remorcherul rus este lovit de rachetele ucrainene a fost distribuit pe Twitter, dar autenticitatea imaginilor nu a putut fi verificată.

Ce se observă pe înregistrare

În imagini se observă două rachete care se îndreaptă către nava rusească. Având însă în vedere viteza și altitudinea joasă, acestea nu par să fi fost lansate de drona care survola. Potrivit celor de la Forbes, drona ar fi fost folosită doar pentru a transmite coordonatele către lansatoarele de rachete terestre pentru a facilita atacul.

Un oficial regional ucrainean a afirmat că atacul a fost realizat de sistemele anti-navă Harpoon cu baza la sol, livrate recent Ucrainei de către Statele Unite și Danemarca. Alte surse susțin, însă, că atacul ar fi fost realizat cu ajutorul unei rachete Brimstone furnizată de Marea Britanie.

În plus, Ucraina s-a grăbit să pună în funcțiune rachete antirachetă terestre Neptun, dezvoltate pe plan intern, care ar fi putut, de asemenea, să execute un astfel de atac. Rachetele Neptun au fost responsabile pentru scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a Flotei Mării Negre.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...